Публикация

10 причини за хроничната умора

Умората означава, че на организма му липсва нещо – сън, кислород, течност или движение. Понякога тя е реакция на организма срещу болестотворни причинители или отрови в околната среда


Залисани в натовареното всекидневие, често не си даваме сметка, че умората се е превърнала в наш постоянен спътник. Късите зимни дни още повече усилват усещането, че нямаме сили да се справим с предизвикателствата на деня.

Умората означава, че на организма му липсва нещо – сън, кислород, течност или движение. Понякога тя е реакция на организма срещу болестотворни причинители или отрови в околната среда. Ако просто сме недоспали, лесно можем да наваксаме през почивните дни. В други случаи обаче се стига до  трайно физическо или умствено изтощение, което се отразява на способностите ни да работим пълноценно, увеличава риска от инциденти. Дори почивката през уикенда не носи прилив на сили.

Ето кои са най-честите причини за трайна умора, свързани с начина на живот:

  • Системна липса на сън
  • Обездвижване
  • Калорична храна, прекаляване с някои диети
  • Наднормено тегло, затлъстяване
  • Липса на течности
  • Недостиг на магнезий
  • Влияние на времето и климата
  • Стрес, извънредни работни часове
  • Грижи, лични проблеми
  • Предменструален синдром при жените, климактериум. 

Пренапрежението се отразява негативно на нервната система и се получава порочен кръг. Стресът не ни позволява да се наспим, а върху безсънието се наслагва напрежението от новите професионални задачи. Хора на умствения труд, бизнесмени често имат затруднения вечер да „изключат“ от грижите и мисли за проблеми в работата. Други пък заспиват, но се будят посред нощ. За работата на нервната система особено важни са някои витамини, минерали и аминокиселини.

Магнезият е важен за работата на мускулите, но и на нервите. Дефицитът му може пряко да повлияе върху тонуса на човека и хроничната умора. По принцип с храната си набавяме от минерала, но те не са достатъчни при интензивна умствена работа и стрес. За нервната система много важни са и витамините от групата В, особено В6. Затова за активните и делови хора много подходящи са комбинираните препарати, които съдържат  подходящи съставки за нервната система. Такъв продукт е „Амбинор енерджи“, който има магнезий, витамин В6, а също и две важни аминокиселини – аргинин и аспартат. Аргинин е аминокиселина, която има важно значение за процесите в човешкия мозък. Тя е с невропротективно (защитно за нервните влакна) действие, има качествата на антиоксидант и пази от вредното въздействие на свободните радикали. Това става ясно от статия, публикувана на сайта на Станфордския университет. Аминокиселината аспартат пък е важна като невротрансмитер за централната нервна система. Комбинирането на двете аминокиселини с магнезий и витамин В6 е уникална възможност за хората, подложени на хроничен стрес и натоварване, да подобрят тонуса, нивото на енергия и концентрация. Препоръчителната доза е 1-2 ампули дневно.

     
Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика Безсъние Магнезий Умора и стрес Хронична умора Безсъние Магнезий умора Хронична умора стрес витамин В6 аргинин аспартат Амбинор Енерджи

Коментари