Публикация

11 фармацевтични компании с награди от 10-ото издание на Българските фармацевтични дни

Продуктите бяха отличени за социална значимост, иновативност, нежелани лекарствени реакции, провокиран полезен разговор между пациент и лекар и цена


11 фармацевтични компании бяха отличени за продукти на церемонията по откриването на 10-ите юбилейни Български фармацевтични дни. Изборът бе на база социална значимост, нежелани лекарствени реакции, провокиран полезен разговор между пациент и лекари и цена, обясни проф. Рахамин Шекерджийски, председател на Експертната комисия за определяне на победителите.

В категорията "Иновативен лекарствен продукт, отпускан по лекарско предписание" спечени лекарственият продукт Repatha за лечение на хомо- и хетерозиготна фамилна хиперхолестеролемия на "Амджен България" ЕООД. Той е биотехнологичен продукт, на който се възлагат надежди да промени подхода в терапията на сърдечно-съдовите заболявания.

За "Лекарствен продукт по лекарско предписание - българско производство" наградата взе Амаритон 200 мг твърди капсули на "Чайкафарма висококачествените лекарства"АД. Той е за лечение на сърдечна аритмия и няма аналог в Позитивния лекарствен списък. Продуктът е с удължено освобождаване и еднократен дневен прием. 

В категорията "Лекарствен продукт, отпускан по лекарско предписание" отличеният продукт бе Молсидомин 2 мг таблетки на "Заклади Фармацевтичне ПОЛФАРМА С.А. - клон България". Той е с постигнат значителен пазарен ръст за 2015 г. Повлиява успешно трите типа стенокардия и има подобрен профил на безопасност спрямо нитратите. Молсидомин е съвременен продукт за предотвратяване на рестенозите на стентиране. 

За "Генеричен лекарствен продукт, отпускан по лекарско предписание" наградата бе присъдена на Ксизал таблетки на "Ю СИ БИ България" ЕООД. Аргументите са,  че той има стабилен пазарен дял през годините, а през 2016 г. има 10-годишен юбилей на българския пазар. Ксизал има авторитет на новатор и експерт в борбата с алергиите.

Наградата за "Лекарствен продукт, отпускан без лекарско предписание", бе присъдена на Гастроцид Езо 20 мг таблетки на "Актавис" ЕАД. Това е първият разрешен за употреба езомепразол без рецепта и лекарствен продукт българско производство. 

За "Лекарствен продукт, отпускан без лекарско предписание за локално приложение" бе обявен Волтарен Форте 2,32% Гел на "ГлаксоСмитКлайн". Той е препарат срещу болки в мускулите и ставите и бе отличен за значими технологични преимущества на лекарствената форма за локално приложение.

В категорията "Лекарствен продукт, отпускат без лекарско предписание" бе награден Есенциале Макс 600 мг твърди капсули на "Санофи Авентис". ТОй съдържа фосфолипиди от соеви зърна и се използва за лечение на черния дроб. Есенциале Макс е единственият лекарствен продукт на българския пазар, който притежава призната фармакологична активност "регенериране на увредената чернодробна тъкан" и съдържа високопречистени есенциални фосфолипиди.

Победител в категорията "Медицински изделия" стана ГелоРивойс таблетки за гърло на "Фьоникс Фарма" ЕООД. Това е медицинско изделие, което предлага за първи път хиалуронова киселина за перорално приложение. ГелоРивойс са таблетки за смучене при с,ухота и болки в гърлото, както и за дрезгав глас. Ефектът продължава до 1,5 ч.

Арнигел на "Боарон България" ЕООД бе отличен в категорията "Хомеопатичен лекарствен продукт". Той бе обявен за най-бързо прогресиращият хомеопатичен лекарствен продукт за локално приложение при леки травми, контузии, мускулна умора.

В категорията "Хранителна добавка" наградата грабна Допелхерц систем Колаген на "Куайсер Фарма ГеМбеХа". Той е ефективна комбинация с максимална доза течен хидролизиран колаген и предлага пълноценна ежедневна грижа за запазване на здравето и ставите. 

За козметичен продукт бе отличен Атодерм Интензив Балсам на "Лаборатоар Биодерма България" ЕООД. Това е интензивен облекчаващ сърбежа и възстановяващ балсам за много суха, раздразнена и атопична кожа. Отговаря на най-добрите фармацевтични практики и се предлага само в аптеките.

"Зарядът и значението на лечебните растения, богатството на билковите ресурси и магията им е открита преди векове и е валидна и до днес", каза в обръщението си към гостите на юбилайните фармацевтични дни председателят на БФС проф. Илко Гетов.  Специален гост на събитието бе Ян Смитс, президент на Европейската фармацевтична група.

Тържествената церемония приключи с балетната постановка "Зорба гъркът" на трупата на Софийската опера и балет.

 





Акушерство и гинекология Вътрешни болести Гастроентерология Инфекциозни болести Кардиология Логопедия Медицинска генетика и ембриология Неврохирургия Нефрология Образна диагностика Обща медицина Ортопедия и травматология Педиатрия Психиатрия Ревматология Социална медицина и здравен мениджмънт Спешна медицина Спортна медицина Съдова хирургия Токсикология Урология Фармация Хирургия Хранене и диететика БФС фармацевтичен съюз Български фармацевтични дни откриване на Българските фармацевтични дни 2016

Коментари