Публикация

32-годишна бременна рискува живота си, за да спаси бебето

Открили й рак на гърдата още в началото на бременността, но жената отказала лечение, за да запази чаканото отдавна дете



32-годишна жена с диагноза рак на гърдата избра да спаси живота на бебето се пред своя. За драматичната история разказват лекарите от столичната АГ болница „Майчин дом”. Сега жената е родила със секцио по спешност в шестия месец. Бебето е момченце, тежи едва 910 г и се намира в интензивното отделение на неонатологията в болницата, съобщава доц. Николай Доганов, който е ръководил Цезаровото сечение. Има всички шансове да оцелее, тъй като в "Майчин дом" са спасявали недоносено бебе и с тегло 450 грама.

Ето и историята на майката. Ракът на гърдата е открит още в началото на бременността. Лекарите я оперират и я съветват да прекъсне бременността, за да се погрижи за себе си и да се лекува. Тъй като рожбата е била много желана, жената отказва аборт. Отказала е да се подложи и на лъче- и химеотерапия, които можеха да удължат съществено живота й. Оставена без терапия болестта бързо напредва. При постъпването на пациентката в „Майчин дом” тя вече е с метастази в костите, гръбначния стълб и белия дроб. Освен това има и редица придружаващи заболявания като множествена склероза, високо кръвно налягане, нисък хемоглобин и голяма загуба на тегло.

„Пациентката е била посъветвана да постъпи в нашата болница, тъй като тук бебето има най-големи шансове за оцеляване. Клиниката ни по неонатология е не само най-голямото такова звено в страната, но и с най-добрата апаратура и специалисти”, разказва доц. Николай Доганов. Денят преди секциото направихме стройна подготовка като коригирахме анемията с кръвопреливане. Предприехме необходимите реанимационни действия за бебето и резултатът е налице. Роди се момченце с тегло 910 грама във видимо добро състояние, което в момента е в интензивно отделение и за него се полагат изключителни грижи то да бъде стабилизирано, заключи доц. Доганов.  

Коментари

Какъв толкова героизъм е направила ?Вместо да се лекува един млад ЧОВЕК СЕГА СЕ РАЖДА  НЕДОНОСЕН ПЛОД ,КОЙТО НЯМА ГАРАНЦИИ ,ЧЕ ЩЕ БЪДЕ ПЪЛНОЦЕНЕН!!