Публикация

7 причини за стомашни киселини

Вижте кои храни и напитки предизвикват ​пареща болка в гърдите, чести киселинни оригвания, неприятен кисел вкус в устата или т.нар. стомашен рефлукс


Стомашният рефлукс представлява връщане на киселинно стомашно съдържимо в хранопровода, което може да предизвика възпаление или болка. Характерните симптоми на рефлукса са:

  • пареща болка, която започва от гърдите и достига до гърлото (т.нар киселини в стомаха);
  • неприятен кисел вкус в устата (кисело оригване).

Практиката показва, че някои от най-често консумираните в ежедневието ни храни и напитки спомагат за усилването на тези неприятни симптоми и дори предизвикват стомашен рефлукс. 

  1. Шоколад - това сладко изкушение е първенец сред храните, предизвикващи киселини и рефлукс. Той съдържа кофеин и други стимуланти, като теобромин, които причиняват рефлукс. Шоколадът има високо съдържание на какао и мазнини, които също водят до рефлукс. Черният шоколад не е така вреден като пърномасления млечен, но истината е, че всички видове шоколад са противопоказни при рефлукс.
  2. Кофеин - чаша кафе дневно не е проблем за стомаха, но ако по цял ден се наливате с ароматната кофеинова течност, то киселините няма да се забавят. Опитайте да замените кафето с чай от лайка или слабо запарен зелен чай.
  3. Млечни продукти - по правило мазните храни предизвикват рефлукс, колкото по-мазни, токова по-тежки са последствията за стомаха. Затова маслото и сирената с високо съдържание на мазнини трябва да се избягват. Консумирайте нискомаслени млечни продукти, които са са по-полезни от пълномаслените и напълно обезмаслените.
  4. Тлъсти меса - киселинният рефлукс се причинява от тлъсто месо – говеждо, свинско, агнешко. То престоява по-дълго в стомаха и увеличава риска от рефлуск. Яжте нетлъсти меса и то само един път в седмицата.
  5. Пържени храни - пърженото е пръв приятел на киселините. Тези храни се свързват и с паренето в стомаха или болката в гърдите от езофагусния рефлукс. Пържените храни са вредни заради високото съдържание на мазнини в тях. Заменете ги с варено и печено.
  6. Газирано  - содата и другите газирани напитки са една от главните причини за киселинния рефлукс. Мехурчетата от карбонизацията се разпукват в стомаха и увеличеното налягане причинява рефлукс. Газираните напитки с кофеин, като колата, са още по-вредни заради тяхната киселинност. За да се предпазите от рефлукс, е най-добре да ги премахнете изцяло от диетата си.
  7. Алкохол - смята се, че бирата, твърдият алкохол и виното допринасят за появата на рефлукс. Въпреки че някои алкохолни напитки не са киселинни, алкохолът отпуска клапата в края на езофагуса, където той се съединява със стъмаха и това предизвиква рефлукс. Най-добре е да се въздържате от прием на алкохол или в краен случай да изпивате само по един коктейл или чаша вино. В никакъв случай не ги разреждайте с киселинни напитки като портокалов сок или сода.

Коментари

Анонимен
1 юли 2017 10:24

Никотина е една от първите причини предизвикващи стомашни киселини,казвам го от собствен опит