Публикация

900 жени ще преминат през безплатни прегледи за рак на гърдата

В момента над 48 000 българки са с поставена диагноза „рак на гърдата“, а всяка година регистърът се допълва с близо 4000 нови случая


900 жени от област Плевен в неравностойно социално положение ще преминат през безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата. Това ще стане възможно, след като бъде подписан договор между УМБАЛ “Д-р Георги Странски“ и АVON. Така Плевенска област се включва в най-мащабната благотворителна кампания у нас в подкрепа на борбата с рака на гърдата „От любов към живота”. В Плевен стартът на кампанията бе огласен на среща с медиите в Университетската болница.

В момента над 48 000 българки са с поставена диагноза „рак на гърдата“, а всяка година регистърът се допълва с близо 4000 нови случая. Проблемът е изключително сериозен, затова и усилията на AVON България в посока превенция и достъпност на профилактиката на болестта са системни и непрестанни вече 13 години, обявиха на срещата инициаторите на кампанията. Прегледите стават възможни, след като миналата година AVON дарява медицинска апаратура на 7 болници в България - в градовете Плевен, Русе, Шумен, Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив. През октомври тази година кампанията продължава борбата с коварната болест, обявявайки в същите тези 7 болници старта и на общо 6900 безплатни прегледа.

От прегледите ще могат да се възползват жени на възраст от 30 до 49 г. в неравностойно положение, за които държавата не покрива тази профилактика. В това число влизат многодетни майки, дългосрочно безработни жени, регистрирани в бюрото по труда, жени от малцинствени етнически групи, жени с увреждания.

На срещата днес в Плевен д-р Добромир Димитров, хирург в Клиниката по онкохирургия на УМБАЛ - Плевен, представи данни относно заболяването и благодари на организаторите за кампанията. Той коментира, че когато държавата отстъпва ангажиментите си, се явява обществото и частни фондове с подобни благородни инициативи.

Звеното, което ще реализира безплатните прегледи в Плевенската болница, е Клиниката по онкохирургия с ръководител проф. д-р Ташко Делийски. Миналата година благодарение на дарената апаратура с прегледи в областта са обхванати 600 жени. Разликата е, че тогава са преглеждани пациенти с оплаквания, а новата кампания има и профилактична цел. Данните за Плевен от 2003 г. досега сочат, че регистрираните случаи на рак на гърдата са 405, като едва 100 от тях са открити в първи стадий.

„Знаете, че плевенската клиника е лидер в страната за диагностика и съвременно хирургично лечение на рак на млечната жлеза. Екипът ни е и сред инициаторите за написване на национален стандарт, както и реализирането му“, каза още д-р Димитров.

Коментари

хубава кампания! Всички трябва да се ангажираме с такива кампании ама много хора само на приказки подкрепят. а то с приказки само не става. искам личната ми лекарка поне веднъж да ме попита дали съм се преглеждала за рак на гърдата. в рисковата възраст съм тя би трябвало да знае.