Публикация

Как червеното месо запушва артериите?

Вещество в червеното месо, което се добавя и в енергийните напитки, предизвиква втвърдяване и запушване на артериите.


Нови изследвания показват, че бактерия в стомаха превръща въпросното вещество (карнитин) в trimethylamine-N-oxide (TMAO), за което се знае, че води до атеросклероза.

Учените са установили, че ако диетата ни е богата на карнитин, организмът увеличава производството на бактерията, която го преобразува в опасното вещество.

Ако менюто ви е богато на червени меса и енергийни напитки, рискувате да увредите здравето си - застрашавате сърдечно-съдовата си система. Вегетарианците са в по-добра позиция, тъй като организмът им не синтезира така интензивно TMAO, дори когато консумират месни храни (за целите на проучването).

Коментари