Публикация
Любовта към лютата храна има връзка с характера на човека
Оказва се, че авантюристите е по-вероятно да харесат пикантни менюта
Съществува връзка между характера на човека и предпочитанията му към лютата храна, като по-изявените личности и авантюристите е по-вероятно да си падат по нея, твърди американско проучване.
Екипът на Надя Бърнс от университета в Пенсилвания провел тестове със 184 участници непушачи на възраст между 18 и 45 години. 63 на сто от тях били жени.
Изследователите подложили доброволците на един от най-разпространените тестове за определяне на тяхната личност и склонността им към нови преживявания. В него се оценява до каква степен участникът е привлечен от непознати и интензивни стимули, независимо от опасностите.
Хората с високи оценки в теста се определят като авантюристи, като по-склонни да поемат рискове. А тези с ниски - като по-затворени в себе си и нерешителни. На участниците в експеримента бил сложен капсаицин в ястията - активното вещество
в лютите чушки. Те трябвало да оценят колко им харесват блюдата според тяхната лютивост.
Доброволците с ниски оценки в склонността да търсят нови авантюри давали най-ниските оценки на лютивите ястия. А приключенците си падали по лютото, дори и то да нараствало до трудно търпими количества.
Коментари