Публикация

Амблиопия

Не бъдете мързеливи, прочетете за мързеливото око :)


Кратко описание на амблиопията или т.нар. "мързеливо око"

Коментари

Претенцията за точна необходима корекция звучи добре!
Но какво означава това?
Да питате едно невръстно дете вижда ли не вижда ли?
Или: По-добре ли е сега?

Това май са глупости!
Да се разчита на случайността да се разбереш!

Има си Wavefront Аберометър с който се проверява дали необходимата очна корекция е тази която е необходима!

Някой от Вас знае ли какво представлява, така наречената Point Spread Function на този Аберометър?

Някой може ли да отговори на въпроса: Защо в никоя Държавна клиника няма такъв Апарат? 

Някой може ли да отговори на въпроса: Как се проверява резултата от една хирургическа интервенция по отношение на този зрителен орган?

И как ще кажеш какво му е на едно око, след като не си видял какво вижда то?

Как от тези 1000+ "Офталмолога"  не се пръкна един, който да заяви пред Министъра Да осигури Wavefront Аберометрията като незаменим метод за обследването на крайния резултат, който едно око продуцира! И този да го осигури за всички здравно осигурени лица от страна на НЗОК!

За какво качество на Офталмологичната помощ може да се говори тук?

Къде е съответствието между Вашата дейност и текста в т. 1, и т. 4 от ал. 2 от чл. 81 от Закона за Здравето? Които гласят: „своевременност, достатъчност и качество на медицинската помощ“ и „зачитане правата на пациента“!



Тази теория може и до някъде да е вярна! Но аз лично не мисля така!

Този въпрос не е обследван с нужните средства! Което фактически игнорира по-горе описаните тези или твърдения. Които се намират в сферата на предположенията!
Казвам това имайки в предвид, с какви средства Офталмологията в България изследва човешкото око.
Аз лично имам увредено от Разкъсна рана на склерата око - Руптура склере. И Амблиопично око. Което ми дава база за сравнение и съпоставка в поведението и резултата от двете! Нещо с което Българската Офталмология не разполага! И не желае да разполага!

И защо не желае да разполага? Не знам!

Не знам също! Защо Министъра на Здравеопазването, а и Всички представители на така наречения Експертен съвет по медицинска специалност "ОЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ" не желаят да осигурят медицинската дейност Wavefront Аберометрия за всички здравно осигурени лица, за да могат да се обследват точно такива проблеми в Оптичната система на едно око?

Аз страдам от Монокулярна Мултиплопия! За която Българските лекари дори не са чували! И още по малко, че това състояние на едно око се установява единствено, чрез статуса на проекцията на визуалната информация, която се проектира върху ретината! Която проекция единствено е възможно да бъде визуализирана, за да се види, оцени и диагностицира, съответно Документира и Официализира това състояние, което става само с така наречената Point Spread Function на Wavefront Аберометъра!

Защо Министъра и Офталмолозите отказват медицинска помощ на един пациент пострадал талкова тежко като мен не знам!

Но това очевидно противоречи на т. 1 и т. 4 от ал. 2 от чл. 81 от Закона за Здравето!, Които гласят: „своевременност, достатъчност и качество на медицинската помощ“ и „зачитане правата на пациента“.

Което разбира се демонстрира нежелание да се обследват и Официализират всички Оптични проблеми на едно око!

И те правят това от 3 години насам!

В този смисъл и разбирането какво всъщност представлява една Амблиопия!
Реално разликата между моето Спукано око и Амблиопичното едно е в това, че Амблиопичното не демонстрира никакви наченки за фокусиране! Независимо от това какви усилия и в каква посока ще положиш!

Анализа показва, че и двете страдат от Монокулярна Мултиплопия! - В моя случай повече от 30 - 40 сложно преплетени прозрачни изображения- хаотично разхвърлени, които конфигурират своеобразен калейдоскоп! И правят процеса на визуално възприятие невъзможен. При което да да осъществиш някакво такова, изисква неимоверни волеви усилия за всички мускулчета на окото включително и клепачите, за да се възстанови - до колкото е възможно, формата на тази деформирана Склера на това деформирано око, до онази от преди тази ексцесия, за да може това око да започне да вижда отново едно изображение както е нормално за всяко око! - Просто проблема е чисто геометричен! Излязъл от лимита на генетично пред определеното нормално.

При Амблиопичното, очевидно деформацията по рождение е толкова голяма, че дейността на интеркомуникацията мозъчен център - цилиарно тяло не се забелязва! Дали има или няма, или просто обемно пространствените съотношения в Оптичната система на окото са го извели извън всякакви лимити на нормалност за да вижда такава картина!

Това разбира се може да се обследва с помощта на по-горе цитираната Point Spread Function на Wavefront Аберометъра в динамичен режим, за да се види дали съответното око - в случай на Амблиопия, има потенциала да се възстанови до нормално едно.
Лекаря може сам да се убеди в това със собствените си очи! Без да е нужно пациента да има каквито и да било познания по тези въпроси!

Но Българската Офталмология и Система на Здравеопазване не желаят да осигурят тази Основна - Централна за нуждите на едно око Медицинска дейност! Блокирайки развитието на цялата Офталмология! Предлагайки ни посредствени - некачествени услуги!

Това всъщност е Апаратурата чрез която може да се осигури контрол върху всяка хирургическа или лечебна дейност в сферата на Офталмологията, разкривайки какъв е фактическия резултат, който може да се види върху ретината на съответното око. И предоставя възможността за коректив върху тази дейност.

Така, че тези трябва сериозно да си помислят по този въпрос!

А и ние да не преставаме да искаме това от тях! До момента до който го осигурят!

Защото това в момента е Безобразие и грубо незачитане на правата на пациента!

Трябва ли пак да цитирам кои са те? - т. 1 и т. 4 от ал. 2 от чл. 81 от Закона за Здравето!, Които гласят: „своевременност, достатъчност и качество на медицинската помощ“ и „зачитане правата на пациента“.

Искам да попитам на синът ми които е на 19години му откриха че има мързеливо око. Дали има някакво лечение за това. Казаха ни че нищо не може да се направи. Разликата между зрението на очите е 7 диоптра. 

Мадам! 19 години. Вече е късно!
Проблема е генетичен! Генетично зададената Форма и Размера на окото и вътрешните му структури не генерират един образ върху ретината. И поради тази причина пациента не вижда ясно изображение! Най-вероятно тези образи се фокусират значително пред или зад ретината. Заради което пациента не може да види някакво ясно или с необходимата полезност изображение.
Да накараш организма да коригира формата на това око, явно е възможно само в периодите които лекарите указват, че това е възможно. Тъй като това е установено статистически.
Аз лично имам същия проблем! И цяла година се опитвах да го разработя! Но резултата е никакъв!  Не помръдва и мъничко!