Публикация

Анализ на косата може да покаже Синдром на Кушинг

Анализ на косата може да покаже Синдром на Кушинг

Изследването е много по-щадящо, може да се използва за потвърждаване на диагнозата


Американски учени може би са открили неинвазивен метод за диагностициране на Синдрома на Кушинг. Изследователи в Националните институти за здраве в САЩ съобщават, че чрез анализ на косата на човек в основата на скалпа може да идентифицират т.нар. хормон на стреса -  кортизол, който е индикатор за това заболяване. 

Синдромът на Кушинг представлява хиперкортицизъм, който се дължи на повишено отделяне на глюкокортикоиди от надбъбречната кора. Синдромът е състояние, което се развива в резултат на излагането на организма на високи нива на кортизол за продължителен период от време. Високите нива на хормона  може да са страничен ефект от приемането на кортикостероидни препарати, използвани за третирането на възпалителни заболявания като лупус, астма и ревматоиден артрит.  

Прекомерно високите нива на кортизол може да се дължат и на развитието на тумор в някоя жлеза в организма, като например хипофизата или надбъбречната жлеза, макар че това е по-рядко срещан случай. Надбъбречните жлези произвеждат кортизол, който помага за контролирането на кръвното налягане и работата на сърцето, регулира нивата на кръвната захар и функциите на имунната система. 

Най-честият белег на Синдрома на Кушинг е затлъстяването. Често лицето на пациента прилича на луна, появяват се тлъстини в областта на шията, гърба и корема. Почти винаги налице е артериална хипертония, изтъняване на кожата, повишено окосмяване. При мъжете често се наблюдава понижено либидо, дори импотентност, а при жените настъпват менструални нарушения. 

Синдромът на Кушинг  е сравнително рядко заболяване, като диагностицирането му е трудно и изисква време. Ако не бъде диагностицирано на време, това състояние може да доведе до фатален край. 

Стандартните методи на диагностика изискват да се вземат по няколко проби от урина, кръв и слюнка за период от 24 часа, за да бъде измерено нивото на кортизола. В допълнение се правят изследвания на мозъка и се вземат тъканни проби от синусите в основата на черепа. Тези изследвания могат бъдат изпитание за пациента, а също така да не потвърдят категорично диагнозата. 

Предишни изследвания проучват алтернативни анализи на съдържанието на кортизол в косата като метод за диагностика на синдрома. Досега тези изследвания обаче не са сравнявали нивата на кортизол в стандартни анализи на кръвта и урината с тези в косата, така че да се валидира този метод на диагностициране. 

Изследователите от Националните институти за здраве проучили достоверността на изследването на косата, като сравнили данните от него с тези от стандартните биохимични тестове за Синдром на Кушинг. При изследването били анализирани данните за 30 пациенти със Синдром на Кушинг и 6-има, които били здрави. За проучване за такава рядка болест това се смята за доста представителна група, коментират от екипа.   

За целта на изследването били взети проби от косми в основата на косата, дълги по 3 сантиметра. Космите след това били разделени на сегменти от по 1 сантиметър, като всеки бил поставен в една от трите категории – най-близко до скалпа, в средата и най-далече от скалпа. Всеки сегмент от косъма бил анализиран за наличие на кортизол, като данните били сравнени с тези от стандартните лабораторни тестове на пациентите. 

Изследването установило, че нивата на кортизол в пробите от космите били много сходни с нивата, установени със стандартните техники за диагностика на Синдрома на Кушинг. Сегментите на косата, които били най-близо до скалпа, съдържали най-много кортизол. Именно те най-много се доближавали до данните за нивото на хормона, установени при изследванията на кръв и урина напациенти, направени нощно време. При повечето хора нивата на кортизол спадат през нощта. Хората със Синдром на Кушинг обаче имат повишени нива на кортизол. 

„Резултатите ни са окуражаващи. Надяваме се, че анализът ни може в бъдеще да бъде полезен като по-малко инвазивен скринингов тест за Синдрома на Кушинг или в помощ на потвърждаване на диагнозата му“, коментира ръководителят на изследователския екип д-р Михаил Зиберминт. 

Резултатите от изследването бяха публикувани в Endocrine: International Journal of Basic and Clinical Endocrinology.

Източник: Medical News Today

Коментари