Публикация

Аналните фисури изчезват, ако лечението започне веднага

 Аналните фисури изчезват, ако лечението започне веднага

Какво представляват аналните фисури, може ли да се предотвратят, какво лечение изискват – на въпросите отговаря д-р Емилия Брадистилова, гастроентеролог в УМБАЛ „Александровска“.

 

д-р Емилия Брадистилова, гастроентеролог в УМБАЛ Александровска

Аналните фисури са здравословен проблем, който по своята симптоматика много напомня на хемороидите и често двете заболявания се бъркат. Болката, кървенето и неприятното усещане в аналната област обикновено навеждат пациентите на мисълта, че страдат от хемороиди. В действителност аналните фисури са заболяване, различно от хемороидалната болест и представляват незарастваща цепнатина в областта на ануса, която причинява болезнен дискомфорт, съпроводен с кървене. Пациентите, които познават и болката от възпалените хемороиди,  споделят, че фисурите болят по-продължително и по-непоносимо.

Мястото, на което се появяват аналните фисури (т. нар. ануректалната линия), е по-специфично – там няма косми, няма потни жлези, но е богато кръвоснабдено и с висока чувствителност. Това са причините, поради които аналните фисури кървят и болят така силно. Много е важно още при първите симптоми да се направи консултация със специалист, който да определи адекватно и навременно лечение. В началото тези фисури са остри, без възпалени ръбове, с много нежни ръбчета, които търпят лечение с медикаменти и могат напълно да изчезнат. Ако не се вземат мерки, болката се притъпява, човек започва да привиква, фисурите стават хронични, а тогава медикаментозното лечение вече не е така ефективно и трябва да се мисли за хирургична намеса.

Фисурата обикновено възниква в следствие на прекалено натоварване в долната част на корема или в аналната област. Проблемът е свързан най-вече с изхождането на твърди фекални маси или т. нар запек. Болката при изхождане е последвана от спазъм на аналния свинктер, който нарушава кръвоснабдяването и пречи на заздравяването на фисурата.  Това силно страдание обикновено плаши пациентите и ги кара да отлагат изхождането. При всяко следващо твърдо изхождане цепнатината се увеличава, болката се засилва и се получава порочен кръг.

Важното е да се преодолее този спазъм, който предизвиква увеличаването на големината и дълбочината на аналната фисура. И тъй като в началото това е остра фисура, ще наблегна на ползата от лечението с унгвенти на билкова основа, които подпомагат заздравяването й. Един от тях е Прокто-изи, комбинация от пяна за почистване на раничката и крем.  Кремът за мазане Procto-eze е снабден с наконечник, който помага препарата да  достигне и до вътрешната страна, откъм ректалната лигавица. Хубаво е това да се прави два пъти - сутрин и вечер преди лягане.

Самолечението най-често няма необходимия ефект, тъй като не води до завършено епителизиране на раничката. Временно се облекчава болката и пациентът мисли, че е приключил с проблема. Но има и друг момент - фисурите може да са вторични, на базата на болестта на Крон, на рак на аналната област, на полипи, кондиломи, сифилис. Така че лечението е адекватно, когато се постави точна диагноза и се установи причината за появата на тази болезнена цепнатина. Трябва да се знае, че и продължително стомашно разстройство също може да причини силно дразнене и да предизвика анална фисура.

Основното е още при острата форма да се вземат мерки и да се стигне до пълното затваряне на раничката, но лечението трябва да се започне веднага. Прокто-изи е идеален вариант за лечение, защото съдържащите се в него етерични масла не само облекчават незабавно сърбежа и болката, но имат и регенеративен ефект, изключително подходящ в случая. Разбира се, тези мерки трябва задължително да бъдат съпроводени с приема на по-течни, кашести и мазни храни, за да може изхождането да става по-лесно. Във всички случаи препоръчваме избягването на пикантни и люти ястия. Поначало като първична профилактика на запека храната трябва да е разнообразна, богата на фибри. Но при остра фисура веднага да се започне медикаментозното лечение.

За контакт с д-р Емилия Брадистилова

Коментари