Публикация

Антибиотичната терапия трябва да се съчетава с пробиотик

Пробиотичните полезни бактерии намаляват вероятността от увреждане на естествената микрофлора в червата и предотвратяват появата на диария след прием на антибиотици


Д-р Катя Янева - специалист по обща медицина в Стара Загора

 

Д-р Янева, отчитате ли във вашите кабинети повече пациенти с типични за есента вирусни инфекции?

Определено след промяната в температурите, както и след като децата тръгнаха на училище, пациентите с респираторни инфекции се увеличиха. Оплакванията са основно от повишена температура, болки в гърлото, хрема и кашлица. Отделна група са болните със симптоми от страна на стомашно-чревния тракт както повръщане и диария. Такава е обикновено картината всяка есен, преди да се появят грипните вируси.

Често хората се колебаят кога да започнат антибиотик, особено ако става въпрос за болно дете?

Това става по преценка на лекаря, но ако заболяването е започнало преди един-два дни, в началото не предписвам антибиотици. Започва се с общоукрепващи средства, антипиретици, почивка в домашни условия. Ако обаче пациентът дойде при мен със заболяване с по-голяма давност и вече е развил бактериално усложнение, се налага антибиотична терапия. Винаги предпочитам да прегледам втори път пациент с вирусна инфекция няколко дни след началото на симптомите, за да преценя как да се продължи лечението.

Ако пациентът се чувства добре, необходим ли е такъв вторичен преглед?

Субективното усещане на самия болен невинаги е меродавно. Някои твърдят, че се чувстват добре, нямат температура, физическият им капацитет е нормализиран, но съм установявала бронхит и дори по-сериозни състояния, когато ги прегледам отново. Разбира се, ако състоянието на пациента е видимо влошено, той винаги трябва да потърси отново лекаря си.

Когато се наложи антибиотик, каква е практиката Ви?

Избирам конкретния антибиотик най-вече по чувствителността на причинителите, които колегите микробиолози изолират в дадения сезон. Освен това е важно лекарството да е лесно и удобно за прием, защото практиката ми показва, че тогава пациентите по-стриктно се придържат към предписаната терапия. Вече има съвременни антибиотици, които в рамките на тридневен прием, при това еднократно на ден, осигуряват десетдневна лечебна концентрация в организма. Ефектът е много добър. Но винаги назначавам антибиотика заедно с пробиотик, за да намаля вероятността от увреждане на естествената чревна микрофлора, което може да доведе до диария. През последните десетина години всички лекари внимават в това отношение.

С какъв тип пробиотик имате опит?

На пазара се предлагат изключително много препарати. Лично аз най-често предписвам Лакто-4 и в комбинация с антибиотици, и в други случаи – напр. при диарийни състояния от различен произход. Добър е като цена, с лесен прием е и с гарантирано съдържание на живи пробиотични бактерии от най-важните щамове. Трябва да подчертая, че пробиотиците въздействат не само на стомашно-чревния тракт, но имат отношение и към общия имунитет.

Трябва ли между приема на антибиотика и на пробиотика да има времева разлика?

Добре е да се разминат във времето с около два часа, когато това е възможно. Когато пациентът приема антибиотик само по една таблетка дневно, лесно може да пие пробиотика сутрин и вечер.

Коментари