Публикация

Антиоксидантите..Имунната система - какво знаем и какво не знаем?

Антиоксидантите са добър избор и за хората с наднормено тегло, висок холестерол и атеросклероза. Имунитета ни предпазва и се бори с вредителите на организма ни.



antioksidanti1Антиоксидантите са вещества /натурални витамини и минерали/, които неутрализират свободни радикали.

А свободните радикали са изключително активни и неустойчиви кислородни молекули със свободен електрон във външната си обвивка.

Те могат да увреждат клетките, имунната система и всички органи и така да доведат до редица заболявания.

Източници на свободни радикали са стреса, умственото, психическо и физическо натоварване, много фактори от околната среда – пестициди в храната, нитрати, тежки метали, както и много медикаменти, ултравиолетовите лъчи, лъчетерапията. Много често некачествената храна, мазнини, сготвени на висока температура, консервантите и оцветителите са източници на свободни радикали.antioksidanti2

Антиоксидантите са определени витамини, минерали, ензими и някои растителни биологично-активни вещества. Към тях спадат витамините С, Е и провитамин А / бетакаротин /. Коензим Q10 е мощен вътреклетъчен антиоксидант, който е част от дихателната верига в клетките, и помага на процесе на произвеждане на енергия.

Микроелементите мед, цинк и манган влизат в състава на СОД - супероксид дисмутаза, който е ензим-антиоксидант, неутрализиращ свободния радикал Супероксид. Микроелемента селен участва в състава на Глутатион пероксидазата, а Желязото в Каталазата.

Фолиевата киселина и витамин В6 също са антиоксиданти.

Биофлаваноидите съдържащи се в плодовете, зеленчуците, чая, червеното вино подобряват усвояването на витамин С и са мощни поддържащи антиоксиданти.

Когато образуването на свободни радикали надвиши възможностите на антиоксидантната защита, организмът изпада в оксидативен стрес. Затова профилактиката на оксидативния стрес и непрекъснатото повишаване на антиоксидантните възможности на всяка клетка е възможно най-добрият начин да се предпазим от множество болести, да повишаваме нивото на защинтите ни системи, наречени имунна система. Добавянето на антиоксиданти към ежедневната, добре балансирана храна е важна част от здравословния стил на живот.

Антиоксидантите са добър избор и за хората с наднормено тегло, висок холестерол и атеросклероза.

antioksidanti3


Имунната система - какво знаем и какво не знаем?

Всички знаем, че имунитета ни предпазва и се бори с вредителите на организма ни.

immune-system 1С това ли се изчерпват познанията ни? Без имунната система нямаше да същестуваме. Около нас съществуват милиони и милиарди микроорганизми. В 1 куб.см. въздух те са поне милион, а в 1 куб.м. те са над милиард. Микроорганизмите са навсякъде и сред тях има изключително много причинители на опасни болести. След 40 годишна възраст някои функции в организма намаляват, а към 60 годишна – недостигът на имунна защита липсва при почти всички. Повишава се опасността от инфекции, има се склонност към хронични заболявания, които често водят до усложнения.

Има и вродени предпоставки за загуба на имунитет, свързани с генетични разстройства. Други причини могат да бъдат травми, изгаряния, преохлаждане, глад, кръвозагуба, интоксикации, чести простудни заболявания и диабет.

Имунитета – това е една от формите за защита на организма от вещества и организми. Това е комплексна реакция на организма, целяща да го предпази от проникването на бактерии и техните токсини, вируси, паразити и тъкани.

Устройство на имунната система на човека

Имунната система е съвкупност от милиарди клетки разпръснати в различни тъкани и органи в целият ни организъм.

Главни или централни органи – костен мозък и тимус

Периферни органи – далак, лимфни възли, сливици, дифузна лимфна тъкан и лимфни фоликули, намиращи се във всички тъкани, където има съединителна тъкан, т.е. във всеки орган.

Костен мозък – разположен основно в плоските кости

Тимус – намира се между гръдната кост и белия дроб

Далак – намира се в лявата половина на корема, под белия дроб

Как да позная в какво състояние е имунитета ми? /тест/

1. Спортувате ли?

2. Бързо ли ви става студено на краката и ръцете, когато времето се застуди?

3. Бързо ли се справяте със стреса?

4. Страдате от простуда повече от 4 пъти годишно?

5. Използвате ли лекарства за най-малкото неразположение?

6. Ядете ли често плодове и зеленчуци?

7. Имате ли много приятели?

8. Доволни ли сте от семейния живот?

9. Обичате ли да се разхождате на чист въздух?

10. Пушите ли ?

11. Пиете ли само чаша вино / не повече от 2 пъти седмично/?

12. В град ли живеете?

13. Внимавате ли за стройната си фигура?

14. Често ли използвате градския транспорт?

15. Работите ли в голям колектив?

16. Пиете ли повече от 1.5л вода или чай на ден?

17. Прекарвате ли много време в отоплено помещение?

18. Занимавате ли се с тежка и отговорна работа?

19.Ходите ли често на парна баня или сауна?

Ако отговора на въпросите 1, 3, 6, 7, 8, 9, 11, 13, 16 е ДА, запишете по 1 точка на всеки.

Ако при останалите въпроси имате отговор НЕ, отново си запишете по 1 точка за всеки.

ОТГОВОРИ

От 1 до 6 – вашият имунитет практически е на нулата. Нужна ви е консултация с лекар.

От 7 до 12 – имате известни пробойни, променете начина си на живот,пийте повече витавини и минерали.

От 13 до 18 – имате силна имунна система.Пазете я!

Като цяло, имунната ви система върши забележителна работа за защита срещу болестотворни микроорганизми. Но понякога се случва така, че и тя не може да работи нормално.

Възможно ли е да се намесим в този процес и да направим имунната система по-силна?

Какво ще стане, ако можете да подобрите диетата си?

Ами ако вземате определени витамини или билкови препарати?

Дали ако променим начина си на живот това ще е добре и за имунната ни система? Възможен отговор на всички тези въпроси е „Да, балансираната диета и приема на билкови отвари и добавки плюс един по-здравословен начин на живот са необходими за добрата работа на имунната система.“

Има и още нещо, което ще облекчи работата на вашия организъм и ще допринесе за едно по-добро здраве и самочувствие. Не забравяйте, че все пак имунната система е точно това – една система, а не субект. За да функционира добре, тя изисква баланс и хармония

Всяка част от тялото, включително и имунната система, функционира по-добре, когато е подкрепена от стратегии за здравословен начин на живот, като например :

  • Не пушете!
  • Нека диетата ви е богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни с ниско съдържание на наситени мазнини.
  • Спортувайте редовно.
  • Поддържайте здравословно тегло.
  • Контролирайте

    кръвното си налягане.

  • Ако пиете алкохол, пийте с мярка.
  • Спете достатъчно
  • Предприемане на стъпки, за да се избегнат инфекциите, като например често миене на ръцете,
  • приготвяне на месото по възможно най-щадящия начин за организма
  • Прием на вода, която ще подобри баланса на вашето тяло
  • Редовни медицински скринингови тестове за хората след 50 години и такива, които попадат в различни рискови групи
  • Прием на натурални хранителни добавки – балансирани, лесно усвояеми, които могат да се взимат ежедневно.

Тайната на имунната система може би е разкрита

Финландски учени откриха как имунна система различава микробите от собствените структури на организма.

Основата на този идентифициращ механизъм бе неизвестна, въпреки че ключовите протеинови компоненти бяха открити преди повече от 30 години. Сега обаче те са дешифрирани от учените от Хелзинкския университет във Финландия. Когато микробите ни атакуват, първият защитен механизъм, който се изправя насреща им, е протеинова система за маркиране и унищожаване, наречена комплемент. Обикновено е достатъчно нашествениците да бъдат маркирани като опасни, а други компоненти да останат незасегнати, така че белите кръвни телца да атакуват единствено чужди цели, като бактерии, вируси и паразити. Учените от института „Хаартман“ и Института по биотехнологии в Хелзинкския университет успяха да разберат след дългогодишни изследвания как комплементът разграничава чуждите от собствените структури – особено преди да се появят антибиотиците.

Ключът за разгадаването на този въпрос се оказва откритието на Сакари Джокиранта и Адриан Голдман от Хелзинки, които заедно с екипа на Дейвид Айсенман от Канада успяват да дешифрират структурата на два компонента на системата. Те установили, че структурата има изненадваща конфигурация – комплементен фактор H, свързан по два различни начина с два от фрагментите на един от протеините на комплемента, наречени C3b, които маркират чуждите елементи. Лабораторни тестове показват, че това действително се случва – за да разпознае собствените клетки, фактор H се свързва не само с C3b, но и с повърхността на клетката в един и същи момент. По този начин системата маркира единствено чуждата структура за разрушаване от белите кръвни телца.

Убиецът

на имунната система

ubiec-imunnaУчени от Обединеното Кралство и Австралия за пръв път са видели убиеца на човешката имунна система в действие – протеин наречен перфорин. Британския екип със седалище Birkbeck Collage, са свикнали с мощни електронни микроскопи, с които изучават механизма на перфорина да прави дупки в мембраната на клетките нашественици.
Проф. Helen Saibil, която води Британския екип, казва: „Перфорина е мощен куршум, в арсенала на нашата имунна система – без него не бихме могли да се справим с хилядите клетки нашественици, които се появяват в тялото ни през целия ни живот.”
Перфоринът действа като продупчва мембраните на клетки, които са станали злокачествени или са били инфектирани с вирус. Дупките позволяват протеина да вкара токсини в клетки, от които после те биват унищожени.
Ако перфорин не работи както трябва, тялото ни не може да се бори с инфектираните клетки. Има доказателства от опити с мишки, че перфорин с нарушена функции води до повишаване броя на злокачествените клетки, особено на такива причиняващи левкемия, така казва Проф. Joe Trapani, завеждащ Cancer Immunology Program, в центъра по ракови заболявания Peter MacCallum, в Мелбърн, Австралия.

Силната имунна система спира дори рак

silna-imaunnaКлетки, които са особено заплашени (поради химичен стрес или радиоактивност) да мутират в ракови, изпадат в особено състояние на покой (стареене)

Ако имунната система е здрава и дееспособна, тя може да открие и дори да унищожи предракови клетки в черния дроб

Това успяха да докажат учени от центъра за изучаване на инфекциите "Хелмхолц" в Брауншвайг, Германия, а изводите им са описани в сп. "Нейчър"

Те са направени на базата на наблюдения не само върху мишки, но и върху пациенти.

Предполага се, че подобни механизми съществуват и при други органи.

Клетки, които са особено заплашени (поради химичен стрес или радиоактивност) да мутират в ракови, изпадат в особено състояние на покой (стареене).

Чрез този "зимен сън" те привличат вниманието на имунната система и нейните клетки ги вземат под особено наблюдение, а след това се заемат и да ги унищожат, преди да е възникнал тумор

Отслабената имунна система обаче не може да извърши ефективно цялата тази работа, смятат немските учени "Зимният сън" е предпазен механизъм, за да не могат засегнатите клетки да се размножават безконтролно, обяснява проф. Ларс Цендер, ръководител на изследователска група в центъра

За да изучат по-добре връзката между стареенето на клетките (зимния сън), имунния отговор и възникването на рака, учените провокирали мутации на клетки при мишки в лабораторни условия.

Ясно се видя, че отбранителните сили на организма се активираха и започнаха масирана акция за отстраняване на променените клетки, коментира Цендер

След няколко седмици те напълно липсвали от тялото.

При мишки с дефект в имунната система обаче предраковите клетки се развили в тумор

Откритият сега механизъм обяснявал защо ХИВ-позитивни пациенти имат повишен риск от рак на черния дроб.

Те имат придобит имунен дефицит и вероятно отбранителните клетки не могат ефективно да отстранят предраковите изменения, смятат учените от Брауншвайг

Имунната система ключът против Паркинсон

parkinsonАмерикански учени откриха, че болестта на Паркинсон може да се предотврати чрез засилване на имунната система.Тестът е проведен в продължение на 20 години с над 4000 доброволци, от които 2000 са били хора болни от Паркинсон.

Учените не са гледали само наследствени вероятности за заболяване, а и начин на живот, хранене и подобни

След 20 години наблюдения, са открили, че гени в човешкото тяло на име "HLA" ,са пряко свързани с болестта. Те служат за разграничаване на чужди тела или вируси в тялото и помагат на имунната система да се бори с тях. Оказва се, че ако тези гени се подсилят, те на теория ще успеят да се справят с болестта.

Доброволци ще участват във вторият стадий на програмата и скоро ще се знае дали Паркинсон ще е лечим.

Коментари