Публикация

Атакуваме цистита в три посоки

Битовите навици и личната хигиена имат значение за предпазване от уроинфекция, Д-р Кирил Асенов, уролог в УМБАЛСМ „Пирогов“.

 

Уроинфекциите са изключителен проблем. Повечето хора биха очаквали, че са характерни за зимата, но не е така. Много често се срещаме с тях и през лятото - след простуда от климатик, от прозорците в колата, от мокрия бански… Простудата е сериозен фактор. Освен това тъй като анатомично женската уретра е много къса, всяко вагинално неблагополучие в един момент води до уроинфекции. Тоест, ако е налице някаква вагинална инфекция, тя става и урологична, тъй като бактериите от влагалището през уретрата преминават в пикочния мехур. Това е най-често срещаната инфекция, циститът, като страдат много повече жените.

 

Ешерихия коли и ентерокок

Това са най-вече бактериите причинители на урологични инфекции, но първата преобладава. Което пък прави изключително полезен препарата „Урокомфорт“, защото американската червена боровинка, не само пречи на бактериите да се залавят за стената на мехура /този механизъм е отдавна известен/, но същевременно и лесно ги елиминира – а те са много упорити. В този продукт има още Д-маноза и екстракт от коприва. „Урокомфорт“ в комбинация с чайове – шипков, липов - или достатъчно минерална вода изключително много подпомага бързото преодоляване на цистита. Разбира се, успоредно трябва да се вземе и антибиотик. И е хубаво да бъде съобразен по антибиограма. Дава се за изследване първа сутрешна стерилна урина. Първа, защото тя цяла нощ се обогатява на бактерии и резултатът ще е достоверен. Стерилната урина е важна за определянето на антибиотика, защото много често имаме неуспехи. След като излезе урокултурата, антибиотикът може да се коригира.

 

Циститът може да бъде напълно излекуван, ако не е предизвикан от недобро изпразване на мехура. Остатъчната урина е предпоставка циститът да е много упорит. Такъв е случаят при доста възрастни мъже с аденом на простатата, при които след уриниране винаги има голямо количество остатъчна урина.

 

При жените неблагополучията идват от неврогенен пикочен мехур. След раждания, спадане на вътрешните органи, склероза на мехурната шийка и др., а и първично има състояния, при които не се изпразват добре мехурът и това е предпоставка за инфекция. Тоест, след 7-10 дни антибиотик, горе-долу нещата се оправят и месец по-късно инфекцията се повтаря. Тогава „Урокомфорт“ е също много ценен, като оптималният срок да се пие неслучайно e три месеца. Отлични впечатления имам от ефекта на този продукт, но няма смисъл да се приема два-три дни. Човек носи доста време бактериите и елиминирането им също е продължителен процес. Под десет дни няма смисъл да се пие. Аз го препоръчвам успоредно с антибиотик. Защото, когато приложиш три неща – много чайове, екстракт от червена боровинка и антибиотик –  атакуваш в три посоки и се постига  много по-бързо резултат.

 

 

 

 

Битовите навици и личната хигиена имат значение за предпазване от уроинфекция. По принцип бактерията ешерихия коли се намира в червата, в ануса. Никой не я лекува, защото е нормална. Но когато попадне в уретрата, в мехура, там вече е патогенна. Така че е важно избърсването след изхождане да не става по посока на влагалището. Нехигиенични са т.нар. прашки – по същата причина, улесняват достъпа до влагалището на бактерията.

 

Всеки знае, при цистита има парене в края на уринирането, болка, чести позиви. Това много хора не ги безпокои и те не търсят медицинска помощ. Но видят ли кръв, тоест вече леко усложнен цистит, идват моментално. Аз бих посъветвал - още щом забележите често уриниране, консултирайте се с лекар веднага.

Коментари