Публикация

Бактерии в устата може да отключат мигрената

Бактерии в устата може да отключат мигрената

Ново изследване показва важна връзка между пулсиращото главоболието и микроорганизмите


Все още не е открита точната причина на мигрената – тежко главоболие, което се характеризира с пулсираща болка обикновено в една част от главата. Страдат повече дамите, тъй като мигрената често е хормонално обусловена. 

Сред факторите, за които се смята, че отключват това състояние, са стресът, липсата на сън и хранителният режим.   Ново изследване показа още един потенциален виновник за тежкото главоболие – бактериите в устата ни, съобщава британското издание Net Doctor.

Изследователи от Центъра за микробиомни иновации в Университета на Калифорния – Сан Диего, открили, че

в устата на хората, които страдат от мигрена, има значително

по-голям брой нитратопреработващи бактерии

в сравнение с устата на хора без главоболие. 

Тези микроби са известни с това, че играят ключова роля в разграждането на нитратите в определени храни като обработени меса, листни зеленчуци и някои вина. Този процес със сигурност е полезен за сърдечносъдовото здраве, тъй като позволява нитратите да бъдат преработени в азотен оксид в кръвоносната система и така подпомагат кръвообращението.

Новите данни от изследването обаче показват, че прекалено голямото количество от тези бактерии може да е проблемно. Като разграждат твърде бързо нитратите, тези многобройни бактерии

причиняват толкова бързо разширяване на

кръвоносните съдове в мозъка и скалпа,

че предизвикват мигрена. Това обяснява и защо някои хора се оплакват, че мигренозният пристъп се появява след консумацията на някои богати на нитрати храни, обяснява д-р Антонио Гонсалес, ръководител на научния екип. „Опитът е показал, че има определени храни, които провокират мигрената – шоколад, вино и особено храни, съдържащи нитрати. Решихме, че може би има връзка между това, което ядат хората, техните микробиоми и податливостта им към мигрени“, обяснява той.

Вече е открита потенциална връзка между бактериите и мигрената, макар че тепърва трябва да се изясни дали тези бактерии са причинител или резултат от главоболията, или пък са индиректно свързани по някакъв друг начин, обяснява изследователят от еипа Ембриет Хайд.

Процесът, при който нитратите се разграждат до азотен оксид, е добре проучена област от сърдечносъдовото здраве. Затова често се предписват лекарства с нитрати за облекчаване на симптоми като гръдна болка или сърдечна недостатъчност. Интересен факт е обаче, че четирима от всеки петима

пациенти със сърдечносъдово заболяване, които пият тези лекарства,

се оплакват от силно главоболие като страничен ефект

При сегашното изследване авторите са ползвали данните от Американския проект за изследване на червата, където се събрани  данни за орални и фекални проби. Изследователите проследили данните за бактерии, открити в 172 орални проби и 1996 фекални проби, на базата на които формулирали своите изводи. 
Авторите на изследването от университета в Сан Диего е надяват, че новите данни ще помогнат за свързване на съществуващите изследвания за сърдечносъдовите заболявания с тези за мигрените. Екипът обаче предупреждава, че са наложителни още изследвания за тази взаимовръзка. 

Мигрената може да увеличи риска от сърдечна атака при жените,

твърди друго ново изследване, цитирано отново от Net Doctor. 10-годишното проучване показва потенциалната връзка между жени с мигрени и други сериозни здравословни проблеми. 

Според данните от изследването жени, които страдат от мигренозни пристъпи, е по-вероятно да страдат от сърдечносъдово заболяване. Жени с мигрена са в повишен риск от сърдечна атака и гръдна болка. При тях е и по-голяма вероятността да се подложат в даден момент на сърдечна процедура като например байпас на коронарната артерия.

Изследователите също така установили, че жените с мигрена са не само по-застрашени от сърдечносъдови заболявания, но при тях е и по-голяма вероятността да починат от сърдечносъдови проблеми в сравнение с други хора, които нямат главоболие. 
Изследването е проследило как се развиват  115 000 жени на възраст между 25 и 42 години в продължение на 10 години. Страдащите от мигрена били с 50% по-голям риск да починат през този период.

Източник: Net Doctor

Коментари