Публикация

Бърза помощ в София с първата за България специализирана линейка за недоносени бебета

Бърза помощ в София с първата за България специализирана линейка за недоносени бебета

Автомобилът ще се използва в цялата страна


Центърът за спешна медицинска помощ в София ще представи първата за България специализирана линейка за недоносени бебета, предаде БНР.

 Линейката за недоносени бебета е дарение. Тя ще се използва за цялата страна, каза за  "Хоризонт"  заместник-министърът на здравеопазването в оставка д-р Ваньо Шарков:

Всички транспорти на недоносени бебета, които са се налагали досега, са се осъществявали с нормалните линейки на „Спешна помощ“. Всъщност, за първи път имаме специализирана кола за транспорт само на недоносени деца. Това е резултат на дълго водени разговори с националните консултанти и в крайна сметка – една възможност за по-добро обслужване на тези деца", коментира д-р Шарков.

Колата ще бъде използвана не само за територията на София, но когато е необходимо, ще бъде използвана и навсякъде в страната. Това, което Министерството на здравеопазването би трябвало да продължи в рамките на служебния кабинет и на следващо правителство, е да бъдат отделени достатъчно средства за непрекъснато подобряване на автопарка на „Спешна помощ“, смята д-р Шарков

Едно от всеки десет деца се ражда недоносено, както в цял свят, така и в България, сочат статистическите данни.

Коментари