Публикация

Бебе със спинална мускулна атрофия се нуждае от помощ за терапия

Бебе със спинална мускулна атрофия се нуждае от помощ за терапия

За лечението му първоначално ще са необходими около 50 000 евро, сума непосилна за семейството


Бебе със спинална мускулна атрофия се нуждае от помощ за терапия
Снимка: Facebook

Александър Атанасов Атанасов е на 6 месеца и страда от детска спинална мускулна атрофия, I тип. Това е автономно-рецесивно генетично заболяване, при което до последно умът остава незасегнат и пациентите са умни, лъчезарни, комуникативни, а в много от случаите - успешни и пълноценни личности, независимо от физическите си ограничения и трудностите, с които болестта ги среща, съобщава bTV.

У нас на тези деца дават няколко години живот. Пациентите със СМА се нуждаят от ежедневна и непрекъсната терапия на няколко нива. Те страдат от изключителна мускулна слабост, необходимо им е специално оборудване, подпомагащо дихателните и белодробните функции, както и дихателна рехабилитация, кинезитерапия, ерготерапия, акватерапия и други. 

От най-ранна възраст се използват помощни средства като машини, подпомагащи дишането и откашлянето, шини, нужни за изправянето и прохождането, вертикализатори, проходилки и подходящи инвалидни колички, даващи свобода и независимост на пациентите.

Сумата, необходима за всекидневната терапия и закупуването на тези помощни средства, е непосилна за семейството на Алекс. За лечението му първоначално ще са нужни между 40 и 50 000 евро. В момента родителите му са в процес на избор на клиника.

Всеки, който желае, може да дари средства за лечението на малкия Александър. 
IBAN: BG88UNCR70001522116375
SWIFT: UNCRBGSF
Титуляр на сметката: Ивелина Александрова Атанасова (майка)

Коментари