Публикация

БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ПО СЛУЧАЙ 16 НОЕМВРИ 2016 – СВЕТОВЕН ДЕН НА ХОББ

Българските пулмолози ще отбележат Деня на хроничната обструктивна белодробна болест с безплатни прегледи в университетските градове София, Пловдив, Варна и Плевен


Лекарите специалисти от Българското дружество по белодробни болести се включват в Световния ден на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) 16 ноември. Събитията в страната са организирани съвместно с партньорската пациентска Асоциация на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ.
 
Хроничната обструктивна белодробна болест е заболяване, което причинява възпаление в белите дробове, увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища. В резултат на тези промени се затруднява дишането. От ХОББ страдат милиони хора в цял свят, болестта е особено коварна, защото се открива на късен етап и повечето заболели започват лечение едва когато са настъпили необратими промени в дробовете им.
 
Статистиката е стряскаща - само в Европа всяка година от ХОББ умират 300 000 души. Болестта убива годишно повече хора, отколкото ракът на гърдата и ракът на белия дроб взети заедно. Прогнозата е към 2020 година болестта да бъде трета причина за смърт в света.
 
Основните причинители на заболяването са тютюневият дим и замърсяването на въздуха, който дишаме, с фини прахови частици, професионалните рискове, наследствеността и др. Един на всеки 10 възрастни над 40 години вероятно е болен от ХОББ, без дори да подозира за това.
 
Председателят на Българското дружество по белодробни болести доц. д-р Диана Петкова се обръща с горещ призив към застрашените, особено към дългогодишните пушачи: „В Деня на ХОББ можете свободно да се изследвате, не пропускайте тази възможност, изследването е бързо, леко и безболезнено, но то може да спаси живота ви!“
 
Безплатни спирометрични изследвания ще има в университетските градове София, Пловдив, Варна и Плевен.
 
Диана Хаджиангелова от Асоциация на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ, посочва, че в навечерието на Световния ден на ХОББ у нас липсва Национална програма за хронични белодробни заболявания, която да гарантира ранната им диагностика и адекватната превенция. Не е осигурено напълно безплатно лечение за пациентите с ХОББ, към момента те доплащат за своята терапия.
 
Българското дружество по белодробни болести и Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ са поели обществен ангажимент да продължат мащабната информационна кампания, която да информира обществото за социалната значимост на хроничните респираторни заболявания и ХОББ, в частност – посочва доц. Диана Петкова. - Двете организации обединяват усилията си и в готовността да споделят добрия опит на България в контрола, лечението и превенцията на хронични белодробни заболявания на европейско и международно ниво, организирайки кампании по застъпничество в Европейския парламент още в началото на 2017 г.

Безплатните прегледи, организирани от Българското дружество по белодробни болести в днешния Световен ден на ХОББ, са:

  • София - Белодробна болница "Св. София" - от 10 до 12 часа;
  • Варна - УМБАЛ "Св. Марина", Клиника по белодробни болести - от 13 до 15 часа;
  • Пловдив - УМБАЛ "Св. Георги", Клиника по белодробни болести - от 10 до 14 часа;
  • Плевен - УМБАЛ "Д-р Г. Странски", Клиника по белодробни болести.

Коментари