Публикация

Безразборните връзки могат да причинят възпаление на простатата

Простатитът в ранна възраст влияе зле върху репродуктивните възможности на мъжете


Д-р Симеон Рангелов, д.м.е уролог-андролог в Отделението по урология-андрология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“

- Д-р Рангелов, при кои мъже е най-голяма опасността да развият простатит?

- Особено притеснителен е фактът, че възрастовата граница на страдащите от тези форми на възпалителни заболявания е твърде снижена. Болшинството от мъжете, оплакващи се от остър простатит, са между 20 и 35 години. Имали сме случаи на простатит при младежи и под 20-годишна възраст.

Възпалителните заболявания на простатната жлеза са особено разпространени през летния сезон. Те се характеризират с голяма честота, като засягат предимно млади мъже. Причината се крие в липсата на здравна култура на мъжете, късното посещение при специалист, както и във факта, че в много случаи пациентите прибягват до самолечение след консултация в аптека.

- Кои са рисковите фактори, обуславящи тези заболявания?

- На първо място това са безразборните полови контакти, без да бъдат взети предпазни мерки. Простатитът е сериозен здравен проблем. Полово предаваните инфекции, засягащи простатната жлеза в ранна възраст, се отразяват негативно върху репродуктивните възможности на мъжете - могат да доведат и до стерилитет. В по-късна възраст тези възпаления допринасят за отключване и развитие на аденоматозна хиперплазия или на карцином на простатата. Не е за подценяване фактът, че всяка година в България се диагностицират 120 хил. нови случая на заболявания на простатата.

Една друга група фактори, допринасящи за развитието на простатит, са свързани с местоположението на простатата в тялото. Тя е много нежна и деликатна жлеза с големината на кестен, която е разположена в началната част на уретрата, под пикочния мехур и в непосредствена близост до правото черво. Простатата контактува със стените на правото черво и нерядко, когато то е инфектирано, както е в повечето случаи при болни от простатит, токсините преминават по кръвен път от него към жлезата и я увреждат. Затова преяждането, употребата на рафинирана храна, продължителното седене, обездвижването, затлъстяването, водещо до хроничен запек и до венозен застой на органите в тазовата област, са първата главна причина за увреждането на простатната жлеза. Фактор за възпаление на простатната жлеза може да бъде наличието на скрити огнища на възпаление в тялото: в зъбите, синусите, бъбреците и т.н. Тогава болестотворните микроорганизми от гнойните процеси достигат до жлезата по кръвен път.

- Кои симптоми могат да подскажат, че става дума за простатит?

- Острата форма на заболяването се среща най-често сред младите хора. Пациентите се оплакват от болки в областта на правото черво, в основата на члена и седалищната област. Имат чести и болезнени позиви за уриниране, понякога с прекъсване на струята на урината, дискомфорт, смъдене и сърбеж, сексуална дисфункция и общи здравни проблеми, като чувство на умора и депресия. Може да се яви и обостряне на общото остро състояние на тези пациенти със сериозно повишаване на телесната температурата и втрисане.

Острият простатит може да премине в хроничен, който се наблюдава по-често при възрастни мъже. Обикновено той е резултат от неадекватно лечение или самолечение. Често такива пациенти откриват кръв в семенната течност.

- Към какъв специалист трябва да се насочи пациентът?

- Това е много важен въпрос. Най-добре е терапията да се провежда от уролог-андролог. Личният лекар може да установи симптомите, след което е редно пациентът да бъде консултиран от тесен специалист. Той преценява каква терапия трябва да бъде назначена, след като се съобрази със спецификата и тежестта на заболяването, както и с възрастта на болния. В много случаи отлагането на лечението става причина за сериозни анатомични изменения, които са необратими. Апелът ми към колегите общопрактикуващи лекари е по възможно най-бързия начин да насочват пациентите към правилния специалист.

Понякога едно такова заболяване протича със скрити анатомични нарушения, които създават сериозни проблеми във времето. При нелекуван простатит например пациентът получава сериозни затруднения в уринирането. Ако заболяването не е напълно излекувано, може да се увреди и уретрата, да се получат т.нар. стриктури (стеснения в уретрата). След 10-15 години в резултат на тези стриктури състоянието на пациента се влошава, стига се до катетеризация и до по-сериозни манипулации.

- Каква профилактика може да се прави?

- Профилактичните прегледи могат да се извършват както от личните лекари, така и от тесните специалисти. Обикновено те включват бактериално изследване на урината и на еякулата. Ректалното туширане е много важно за диагностициране както на острия простатит, така и на аденом или карцином на жлезата. В следващ план идва ехографското изследване на простатната жлеза. Много кабинети вече разполагат с подходящата апаратура и може допълнително да се прецизира състоянието на болния. Особено важно е пациентите да пият достатъчно вода, най-малко 1,4 – 1,5 литра на ден. Да избягват прекомерната употреба на алкохол, кофеин и пикантни храни.

- Необходими ли са някакви промени в начина на живот, за да се избегне простатитът?

- Простатната жлеза е разположена непосредствено под пикочния мехур, обгръща като маншон уретрата. Тя е слабо кръвоснабдена, но играе много важна роля за сперматогенезата. Затова напълняването и заседналият начин на живот се отразяват неблагоприятно върху метаболизма и функцията на жлезата. Разбира се, увеличава се и вероятността от инфекции.

Моят съвет към мъжете е редовно да изпразват пикочния си мехур и в никакъв случай да не задържат дълго урината. Още при първи позив те трябва да посещават тоалетна. Също така е важно редовно да пият по 1,5 - 2 литра течности на ден – предимно вода, а не газирани напитки и сокове. Желателно е преодоляване на заседналия начин на живот с практикуване на спорт и туризъм сред природата за здрав дух и тяло.

Обща медицина Урология Простата Уголемена простата Простатит Простата простатна жлеза Простатит умора ехографско изследване профилактика сърбеж вода смъдене пикочен мехур уриниране уретра уроинфекции ректално туширане Отделение по урология-андролог болки в областта на правото че болезнени позиви за уриниране сексуална дисфункция възпалителни заболявания на пр стриктури на уретрата д-р Симеон Рангелов УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ"

Коментари