Публикация

Биологични и биоподобни лекарства

Производството на първите биологични лекарства датира от 80-те години на миналия век, но днес тези препарати все по-бързо завладяват световните пазари защото дават шанс за излекуване на болести, които доскоро се считаха за нелечими.


Производството на първите биологични лекарства датира от 80-те години на миналия век, но днес тези препарати все по-бързо завладяват световните пазари защото дават шанс за излекуване на болести, които доскоро се считаха за нелечими. Все още са скъпи и трудни за масово производство,  не са достатъчно достъпни, но медицината широко и убедено се отваря към тях. В световен мащаб днес около 20% от лекарствения пазар е от биологични продукти,  потребителите им са над 350 миилона и търсенето постоянно расте. Това са причините голяма част от производителите на биологични продукти да обърнат поглед и още по-напред – към производството и на по-масови и по-евтини биологични лекарства,  към т.нар.  биоподобни. Те представляват биологични препарати,  разработени като подобни на вече съществуващи биологични „референтни“ лекарства, но произвеждани и продавани на доста по-приемливи цени заради сравнително по-лесния начин на регистрация.


Какво представляват едните и другите препарати, по какво се различават и какво е бъдещето, свързано с тях? Дебатите продължават, както и проучванията, чиято цел е да дадат най-коректните отговори на многото въпроси на пациенти и специалисти. Но нека преди всичко изисним какво са биологичните препарати и техните по-нови побратими - биоподобните и с какво се различава този вид лекарства от традиционните небиологични, произвеждани чрез химичен синтез на определено съединение.

Стартово е добре да е ясно, че биологичните препарати не са билки, не са хомеопатия, не са, каквото е най-разпространеното лаишко разбиране, „природни лекарства“. Най-простата тяхна дефиниция е, че са лекарствени вещества, съставени не от химични, а от биологични молекули. Не се произвеждат чрез химически реакции, чрез химически процеси, на каквито залага традиционното лекарствено производство, а се правят чрез отглеждане в лабораторна среда на живи клетки. Този начин на производство е многократно по-комплициран от традиционната фармацевтика.

Знайно е, че химичните процеси, вкл. за произвоството на лекарства, са строго детерминирани и независимо от това кой ги извършва ( в конкретния случай – кой е производителят на определен фармацевтичен продукт),  резултатът (крайният продукт) винаги е един същ. В крайните продукти няма и не може да има разлики. Когато обаче става дума за отглеждане на живи клетки за производство на биологични лекарства, както в средата за отглеждане на тези клетки, така и в различните фази на производствения процес има много зависимости и променливи и това прави всяка партида от препарата различна от предходната. При строго спазване, разбира се, на параметри на допустимо отклонение и гаранции по стандарт за качество и  безопасност.

Съществени са разликите и във финалните молекули на лекарствата, произвеждани по химически и по биологичен път. Крайните молекули на биологичните лекарства са няколко стотин пъти по-тежки и по-сложни от обикновените химични съединения. Традиционните лекарства се състоят от малки молекули и не са особено сложни. Молекулярното им тегло е относително ниско и не съдържат аминокиселини (основните елементи, изграждащи протеините).  А биологичните  са големи молекулярни структури, имат относително високо молекулярно тегло и съдържат стотици или хиляди аминокиселини.

При химичния синтез на типичната малка молекула  имаме  по – малко от 100 т.нар.критични стъпки. Докато при производственият процес на биологичното лекарство може да има до 5 000 критични стъпки, като всяка от тях може да измени състава на протеиновата смес, съответно естеството на крайното лекарство и действието му.

За какво се използват биологичните медикаменти ?

Първите медикаменти, произвеждани чрез биологични процеси са инсулинът и познатите отдавна ваксини. Съвременното развитие на биологичната технология позволява успешното им използване за лечение на  все повече хронични и автоимунни болести. Биологичните лекарства действат така, както действат естествените протеини, произвеждани от организма :  естествените антитела разпознават и се свързват с чуждите протеини на вирусите и на бактериите, като по този начин предпазват от инфекции. „Програмираността“ на биологичните продукти е подобна :  имат задачата да се насочат към определена част от клетката и да повлияят върху хода на едно или друго заболяване. Чрез тях модерната медицина вече лекува както диабет, така и рак,   множествена склероза,  чревни възпалителни заболявания като болестта на Крон и улцерозен колит, анемия и  мускулно – скелетни заболявания, каквото заболяване е и болестта на Бехтерев. Моноклоналните антитела, използвани например за лечението на раковите заболявания, са разработени да се свързват с раковите клетки като разпознават определен протеин на повърхността им. Когато моноклоналното антитяло се върже с някоя клетка, към имунната система се изпраща определен сигнал тя да унощожи клетката.

Стотици са фармацевтичните компании в света (близо 400 ), които в наши дни разработват биологични медикаменти и по-голяма част от производителите вече създават и т.нар. биоподобни молекули - молекули, имитиращи ефектите на оригиналите. Достатъчно добри и надеждни ли са и тези препарати при всички случаи? Защо и експерти, и пациенти все още имат и страхове, и  въпроси, какво показват проучванията и каква е посоката, в която върви фарма-науката? Дебатите, научните изследвания и трупането на доказателства в различните лагери продължават, но подчинено на едно единно и  категорично разбиране: че  с биологичните лекарства бе направена епохална революция и не е далеч времето, когато благодарение на тях ще бъдат ликвидирани много болести, считани от векове за нелечими, тежко инвалидизиращи и смъртоносни.

Последвайте страницата ни „Изправи се срещу болестта на Бехтерев“, за да се информирате за симптомите, диагностиката и лечението на заболяването, да се запознаете със специалистите и заведенията в България на които може да се доверите.

Споделете видеото " Изправи се срещу болестта на Бехтерев", за да го видят повече млади хора! ТУК

Попълнете този ТЕСТ за ранна диагностика на АС и научете повече за болестта на нашата страница.








Коментари