Публикация

БЛС: НЗОК наруши закона, като не се яви на преговори

Представители на здравната каса и днес не се отзоваха на поканата на Българския лекарски съюз за преговори по Националния рамков договор...


Неявяванетo на представителите на Националната здравноосигурителна каса на преговорите по Националния рамков договор е неизпълнение на Закона за здравното осигуряване, заяви пред журналисти председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов.

Изявлението беше направено във връзка с поредната покана, отправена от БЛС към касата, в която се предлагаше преговорите да бъдат възобновени на 6 ноември.
Тъй като представителите на НЗОК и днес не се отзоваха на поканата, председателят на БЛС заяви, че ако не се подпише нов рамков договор, ще се пристъпи към изпълнение на решенията на медицинската общност за протестни действия, включително национална стачка

Според лекарския съюз, касата не се е справила с подготовката на собствения си бюджет.
Според експертите на лекарския съюз, НЗОК е занижила изкуствено приходната част.
„МС я коригира и с това показа, че бюджетът, представен от БЛС, е балансиран. Лошото е, че правителството не запазва този баланс, за да се почувства той в реалния сектор, а изпраща в БНБ 400 млн. лв.” – се посочва в официално съобщение на съсловната организация.

По думите на експерта по НРД към БЛС д-р Димитър Петров, от това изникват два основни въпроса. Първият, въз основа на какво тези пари отиват в резерва, вторият – защо се събират здравноосигурителни вноски, които не отиват за медицинска помощ? От лекарския съюз подчертават, че това не са данъци, а вноски.



Коментари