Публикация

Болница на световно ниво откриха в Панагюрище

В нея са инвестирани над 90 млн. лв., тук ще се лекуват не само българи, но и чужденци


Високотехнологичен медицински комплекс за над 90 милиона лева беше открит в Панагюрище. Лентата на свръхмодерната за България и Югоизточна Европа болница „Уни Хоспитал“ преряза министър-председателят Бойко Борисов, председателят на надзорния съвет на "Асарел Медет" АД проф. Лъчезар Цоцорков, социалният министър Зорница Русинова, кметът на Панагюрище Никола Белишки, д-р Борислав Ацев, управител на „Асарел Панагюрище здраве“ и медицинския управител д-р Лучия Добрева. 

Лечебното заведение, изградено на базата на публично-частно партньорство между "Асарел Медет" АД и община Панагюрище, като основен инвеститор е медодобивното дружество е най-голямото частно вложение в областта на здравеопазването през последните 25 години у нас. Заради нея „Асарел-Медет“ АД и „Асарел Панагюрище Здраве“ АД получиха голямата награда „Инвеститор на годината“ за 2015-а от Българската агенция за инвестиции и сертификат от Министерството на икономиката за „Инвеститор Първи клас“.

"Това е едно прекрасно съоръжение. Разбира се, че струва много пари и разбира се, че оттук нататък ще струва много пари. Само до края на годината трябват допълнително 17 милиона лева. Полагаме огромни усилия и трябва да ви кажа, че ако не бяхме стъпили толкова здраво да съберем повече приходи в хазната, това нямаше да се случи.", заяви при откриването на болницата премиерът Бойко Борисов. Премиерът подчерта, че болницата е изключителна придобивка не само за хората от региона и страната, но се надява да привлече пациенти и от чужбина.  „Дай боже да няма болни, но на който му се случи, ще му предложим най-доброто в света. Затова сме се обединили – община, бизнес, държава, за да може от най-болния народ в Европа, да направим най-здравия“, добави Борисов и пожела пациентите да идват тук за профилактични прегледи. 

За официалното откриване на „Уни хоспитал“ в Панагюрище пристигнаха още министърът на енергетиката Теменужка Петкова, областният управител на област Пазарджик Гинче Караминова, президентът на КНСБ Пламен Димитров, евродепутатът Андрей Новаков, депутати, кметове, представители на бизнеса, сред които и управителят на „Екофарм“ д-р Петър Велев.

Проф. д-р Лъчезар Цоцорков, председател на Надзорния съвет на „Асарел Медет“, заяви, че този ден е исторически за община Панагюрище и за цяла България. Той подчерта, че благодарение на изградения с ентусиазъм, воля и средства медицински комплекс не само се решават проблемите на малките населени места в здравеопазването, но се създават условия за качествено лечение на населението, разкриват се нови работни места, възможности за обучение,  задържат се младите лекари у нас и се дава възможност за развитие на медицински туризъм в България, което е шанс за малкия и средния бизнес тук в региона.  Но, най-важното е, че това е инвестиция в бъдещите здрави и силни поколения, каза проф.  Цоцорков. 

Той подари на премиера Бойко Борисов  копие на фиалата от панагюрското златно съкровище, като послание за съпричастност и откриването на новото съкровище на Панагюрище - болница "Уни Хоспитал".

На медицинския екип проф. Цоцорков подари икона на Свети Никола. Той пожела до болницата, под хълма, да бъде изграден и параклис на името на светеца, който да носи утеха, изцеление и упование на болните.

Този проект е пример как с обединени усилия на община, бизнес и държава може да се ускори решаването  на важни за хората проблеми в малките населени места, заяви кметът на Панагюрище Никола Белишки. Той подчерта, че се гордее, защото в града все още живеят хора с възрожденски дух – предприемачи и родолюбци и благодари на проф. Цоцорков за реализирания проект.

След като прерязаха лентата премиерът и официалните лица разгледаха болницата и модерния център за комплексно онкологично обслужване. Тук са внедрени двата най-добри за България и за Югоизточна Европа мултимодални медицински линейни ускорителя от най-високия клас в света. С тях може да се извършва широк кръг от радиохирургични манипулации.

Високите технологии позволяват да се съчетаят образни диагностични методи – компютърен томограф, магнитен резонанс, ПЕТ-СТ, ултразвукови и други, с оперативни интервенции, най-модерни инвазивни методи, както и да се осъществяват телекомуникационни връзки с водещи центрове във всички специалности. В болницата е оборудван хирургичен комплекс с първата за страната и за Югоизточна Европа хибридна операционна зала с роботизиран ангиограф.

Медицинският комплекс  разполага с 310 легла, 19 стационарни и 8 диагностични клиники и отделения. Над 700 човека е медицинския и немедицински персонал. Медицинската апаратура в МБАЛ „Уни Хоспитал“ е на световно ниво, като с нея работят медицински специалисти с най-високо ниво на компетентност в 36 специалности.

В България вече можем да говорим за 20-30 болници, които са на свръхвисоко ниво, каквато е и откритата днес болница в Панагюрище, с гордост обобщи премиерът Бойко Борисов.

Д-р Ацев посочи, че в обучението и развитие ежегодно ще се инвестират над 400 хил.лв. Девизът на медицинския комплекс е „Всичко за здравето под един покрив“, като препратка към комплексния и интердисциплинарен подход към пациента – от профилактиката и диагностиката до лечението, рехабилитацията и дългосрочните грижи. Целта е болните да получат тук всичко, заради което пътуват в чужбина. Туморният борд е с международно участие на водещи европейски специалисти и ще обсъжда всеки случай място, за да определи и проведе комплексното му лечение. 

Коментари