Публикация

Бум на болни от сифилис деца в Сливен

Бум на болни от сифилис деца в Сливен

През 2016 г. са регистирани близо 30 новоинфектирани, всеки трети случай е на заразено дете


Областният диспансер за кожно-венерически заболявания в Сливен отчита бум на заразени със сифилис. Само за година новооткритите случаи са двойно повече, като сред тях са не малко деца, съобщава БНТ.

Според специалистите това се дължи на ниската здравна култура и социалния статус на заразените.

Сифилисът е бактериална инфекция, която се предава по полов път или от заразена бременна жена на плода. Болестта е лечима, но само ако се диагностицира навреме. 

В сливенския кожно-венерически диспансер на година откриват около 15 случая. Така е било и през 2015 г. Но в края на миналата година лекарите установяват близо 30 нови случая. Всеки трети случай е на заразено дете.

Децата са малки - на 3, 4, 7 години“, споделят специалистите от диспансера.
Странна е историята на 3-годишно дете със сифилис. Експертизи са доказали, че няма контакт с него, майка му е здрава, инфекция не е намерена и при никой от роднините му. Майката на момиченцето е на 24 години, тя има още 3 деца.

Самият диспансер е изправен пред множество проблеми – съкратени легла, управата се бори с наследени дългове, а и вече не разполагат със служебен транспорт за издирване на пациенти. Заплатите са ниски, има незаети свободни места, но няма желаещи.

Много ни е трудно, пътеката за лечение на сифилис е само при бременни и родилки. Другите пациенти – деца и възрастни, са длъжни да си заплащат сами лечението. А ако те нямат възможност, лечението им е за сметка на диспансера“, коментират от лечебното заведение пред обществената телевизия.

А проблемът с разпространението на сифилиса може да стане голям.
След години, ако ние не вземем мерки за издирването, изследването, лечението на сифилиса, по нашето много красиво Ларго ще се разхождат хора с квадратни глави и седловидни носове“, изтъкват специалистите.

От диспансера се молят за разбиране от Министерството на здравеопазването и общинската администрация, за да могат да работят качествено и да постигат по-добри резултати. 

Коментари