Публикация

Чакаме одобрение от ЕС за спирането на чипса и близалките в училищата

За всяка подобна инициатива страната ни трябва да се изпраща нотификация до Европейската комисия, която дава официално становище...


Европейската комисия е посрещнала с одобрение инициативата на Националния център за опазване на общественото здраве да се забрани продажбата на храни с високо съдържание на мазнини и захар в училищните бюфети. За да се предприемат реални мерки обаче, е необходимо да се изчака да бъде оповестено официалното становище на ЕК.

Това заяви пред health.bg доц. Стефка Петрова, ръководител на направление „Храни и хранене” в Националния център по опазване на общественото здраве.

„Преди две седмици бях в Брюксел и обсъждахме този въпрос. Оказва се, че за всяка такава инициатива трябва да се изпраща нотификация до Европейската комисия, която да я пусне за одобрение до всички страни членки. Ако възникнат протести от фирмите производителки, може да не се приеме.” – коментира доц. Петрова.

До момента подобна забрана е въведена единствено във Великобритания, където в училищата не се продават безалкохолни напитки, съдържащи захар, но са разрешени напитките с други подсладители.

Health.bg припомня, през месец март Националният център по опазване на общественото здраве огласи инициативата си за създаване на здравословни хранителни навици сред учениците чрез ограничаване на храните с високо съдържание на захар и мазнини и предлагане на пресни плодове в училищните бюфети.


Коментари