Публикация

Черният шоколад помага за здраво сърце

Черният шоколад помага за здраво сърце

Какаовите флаваноли допринасят за понижаване на кръвното и укрепване на сърдечносъдовата система


За безбройните си почитатели шоколадът е не само лакомство, но и стил на живот. Наскоро още едно проучване потвърди, че освен вкусен, черният шоколад е и полезен за здравето ни. Изследователски екип от Университета „Браун“ в САЩ даде поредното доказателство, че съставките, които се съдържат в какаото, са полезни за сърдечносъдовата система.  
Изследването, публикувано в сп.  Journal of Nutrition, анализира данните от контролирани опити с повече от 1100 доброволци. Целта била да се устнови дали консумацията на вещества в какаото, наречени флаваноли, подобрява определени биомаркери като нивата на холестерол и чувствителността на човека към инсулин, хормонът, контролиращ нивата на кръвната захар.

„Установихме, че

поемането на какаови флаваноли може да намали нарушенията

в мастната обмяна (дислипидемия),

инсулиновата резистентност и системните възпаления, които са главен рисков фактор за сърдечносъдовите заболявания“, обяснява д-р Симин Лиу, съавтор на изследването и директор на Центъра за глобално кардиометаболитно здраве в университета „Браун“. 

Резултатите важат както при консумацията на флаваноли от черен шоколад, така и на напитки от какао на прах, обяснява екипът. Учените обаче предупреждват резултатите за здравословния ефект на какаото да не се генерализират, като се включват и шоколадови бомбони или пък бял шоколад, тъй като съдържанието на захар и хранителни добавки при тях може да е доста по-високо, отколкото в черния шоколад. 

Изследването се базира на краткосрочни опити, които не са имали за цел да изследват директно дали какаовите флаваноли намаляват случаите на сърдечни удари или диабет. То обаче може да бъде отправна точка за по-мащабни и дефинитивни изследавния по темата, коментира д-р Лиу. 

Макар че не всички наблюдавани биомаркери се подобрили, при изследването било установено между малко и средно, но статистически значимо подобрение сред доброволците, които консумирали храни, богати на какаови флаваноли. Най-голямо подобрение било отчетено при хората, които консумирали между 200 и 600 милиграма флаваноли на ден.  Сред тези, които поемали по-малко количество,

изследователите установили значително

увеличение на добрия холестерол

При хората, които поемали по-големи дози флаваноли пък се наблюдавало  подобрение при инсулиновата резистентност и спад на нивото на триглицеридите, които участват в складирането на телесните мазнини. 
От столетия хората ценят здравословните качества на шоколада, като са му приписвали редица свойства, сред които лечение на безплодие и умора до целебни качества против треска и зъбобол. Досега най-силните качества на какаото, които са доказани чрез клинични опити, са  свързани с понижаване на кръвното налягане и укрепване на сърдечносъдовата система, подчертават американските специалисти от Университета „Браун“.

Източник: Medical daily

Коментари