Публикация
Червено цвекло за детоксикация на организма и подсилване на защитните му сили
Във вид на сок или салата, червеното цвекло съдържа вещества, укрепващи имунната система и оказващи благотворно действие на целия организъм
Обикновен, грозноват с дъх на земя - този зеленчук е наричан "вълшебен" и е познат и използван още от времето на Хипократ, когато древните елини познали антипиретичното му действие и го използвали успешно. Червеното цвекло било познато и в Изтока, като китайците го използвали за пречистване на кръвта и като целебна храна за цялото тяло и органите му. Едно римско поверие твърди, че ако мъж и жена споделят парче червено цвекло, те ще се влюбят силно и ще се радват на крепка и дълготрайна взаимна любов.
Червеното цвекло съдържа:
- витамин U;
- салонини;
- бетаин;
- йод;
- цинк;
- калций и натрий;
- магнезий във високи количества;
- природни нитрати;
- хлор - който действа противоалергично и пречиства отделителната система, бъбреците, жлъчния мехур, лимфите;
- вефлавоноиди;
Подчертаното антиканцерогенно действие на земления зеленчук се дължи на антоцианите, действащото вещество всъщност е червеният оцветител, който за разлика от химическите противоракови средства не е токсичен. Оцветителните вефлавоноиди се съдържат в цъфтящите листенца на растенията и се обуславят от жълтата (флавони) и пурпурно-червената до синкава украска (антоциани). При окислителните прицеси флавоноидите се явяват преносител на водорода и се проявяват като дихателен елемент на клетката.
Освен антираковите си свойства, червеното цвекло е полезно и за редица други проблеми - укрепва паметта, бори безсънието, използва се за детоксикация на организма, стабилизира имунната система, преодолява стомашно-чревните неразположения, като е изключително полезно при запек. При хора, страдащи от анемия е препоръчително да стане неизменна част от менюто - във вид на сок или витаминозна салата.
Важно е да се знае: Въпреки, че полезните му свойства са неоспорими, лекарите предупреждават, че трябва да се внимава с дозите, особено когато се приема във вид на сок, като се започне от малко количество, смесено с моркови и постепенно дозировката се увеличава. Оцветяването на урината в червено не трябва да притеснява.
През есента и зимата, когато грипът и вирусните инфекции добиват големи мащаби консумацията на червено цвекло стабилизира имунната система и спомага преборването на грипния вирус.
Коментари