Публикация

Червено вино срещу поликистозните яйчници

Американско проучване изтъква ползите от антиоксиданта ресвератрол при хормонален дисбаланс


Чаша червено вино на ден може да осигури защита на жените срещу често срещан хормонален проблем, който затруднява зачеването, предаде  БТА, като се позова на публикация във в. "Дейли експрес". В нея е цитирано американско изследване. 

Един от основните проблеми, които препятстват зачеването, е синдромът на поликистозните яйчници, който е свързан с хормонален дисбаланс при жените. Той е водеща причина за женско безплодие. Учените от Калифорнийския университет установили сега, че ресвератролът - естествена съставка във виното, гроздето и дребните безкостилкови плодове, допринася за разрешаването на този проблем. Ресвератрол може да се набави на организма и като хранителна добавка

При поликистозните яйчници се отделят по-големи от обичайните количества тестостерон и андроген. Повишените хормонални нива допринасят за нередовни или отсъстващи менструални цикли, натрупване на тегло, прекомерно окосмяване, безплодие и увеличен риск от развитието на диабет.

В продължило три месеца изследване, обхванало 30 жени със синдром на поликистозните яйчници, изследователите са установили, че всекидневният прием на ресвератрол под формата на добавка понижава нивата на тестостерона с 23,1 процента и на дехидроепиандростерон сулфат - друг хормон, който може да се преобразува в тестостерон, с 22 процента. За сравнение - при жените в групата на плацебо понижението е било съответно с 2,9 и 10,5 процента.

Коментари