Публикация

Червеното вино е полезно и за настроението, и за здравето

Консумирано с мярка, регулира кръвното налягане


Като говорим за вино, непременно трябва да подчертаем, че става въпрос за истинско вино, произведено от истинско грозде, без химия и добавки. Лекарите са категорични, че консумацията на напитката на боговете е полезна за здравето ни, но, разбира се, когато не прекаляваме.

За всички онези, които ще се възпротивят на тези твърдения с контратвърдението, че гроздето, консумирано с люспите има същия ефект, ще напомним, че алкохолното съдържание в напитката спомага разширяването на кръвоносните съдове.

Една до две чаши вино дневно са полезни - сочат данни на СЗО.  Във виното се съдържа изключително важна съставка - ресвератрол

Ресвератрол представлява съединение от групата на фенолите, което улавя свободните радикали, стабилизира имунната система на човек и играе детоксикираща роля за организма. Освен в гроздето, ресвератролът се съдържа единствено във фъстъците и някои редки видове горски плодове. Той регулира кръвното налягане и играе положително върху нивата на холестерола. Все още няма категорични доказателства, че ресвератролът убива раковите клетки, но учените твърдят, че с положителност подтиска техния растеж и размножаване. Ценната съставка на виното разрежда кръвта и по този начин предпазва от образуване на съсиреци в кръвоносните съдове.

Червеното вино намалява над два пъти риска от деменция, твърдят изследователи на болестта Алцхаймер.

Коментари