Публикация

Често срещани проблеми и заболявания на ушите през летния сезон

Хората приемат слуха и ушите за даденост, докато не се сблъскат с проблем, който им причинява болка или намален слух. През лятото, благодарение на високата температура и по-честото посещение на водни басейни, може да се получат различни по естество заболявания или неудачи в ушите


 Един от най-често срещаните проблеми е образуването на тапи от ушна кал. След плуване и къпане във водни басейни може да се получи трайно намаление на слуха, което стряска потърпевшите. Налага се своевременна намеса  на УНГ специалист,като е желателно ушите да се подготвят с капки за церумен. Това не е заболяване, но не трябва да се чака да се оправи от само себе си, защото може да доведе до възпаление на външния слухов проход.

 Друго често срещано сериозно заболяване на ушите през лятото е възпалението на външните слухови проходи. То  е от бактериален или гъбичен произход. Проявява се с болка или сърбеж и намален слух. След микробиологично изследване се назначава адекватна терапия, като ушите трябва да се пазят от попадане на вода и шампоан, най-лесно с памучен тампон,намазан с крем или вазелин, до трайното излекуване. Да се внимава след това с посещение на водните басейни.

 Друг сериозен проблем през лятото е баротравмата при хора, които обичат да се гмуркат. Получава се болка и заглъхване на ушите. При такъв проблем трябва също да посетите УНГ специалист за уточняване степента на поражение и съответното лечение.

 Лятото е прекрасен сезон, но има и своите  особености и ние трябва да се съобразяваме с тях, за да се чувстваме здрави и щастливи.                      

  

Съвети от Д-р Ренета Цолова

Специалист УНГ МЦ „Доверие“

Коментари