Публикация

Д-р Анета Попиванова: Недоносените деца са човешки същества, не „плодове”

Трябва да се промени отношението към недоносените деца, не е достатъчно просто да се полагат медицински грижи за тях. Необходима е промяна в нормативната уредба...


Трябва да се промени отношението към недоносените деца, не е достатъчно просто да се полагат медицински грижи за тях. Необходима е промяна в нормативната уредба, с която новородените с тегло под 1 килограм да бъдат признати за човешки същества, а не за „плодове”.

Такава позиция изрази прeд health.bg д-р Анета Попиванова, неонатолог в Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология „Майчин дом”.

Според действащите у нас законови норми бебетата, родени с тегло под 1 килограм, се смятат за „абортни плодове” и се вписват в регистрите само ако живеят поне седем дни.
Според стандартите на Световната здравна организация, всяко дете, родено с тегло над 500 грама след 22-та седмица на бременността, се третира като човешко същество, без период на изчакване.

По думите на д-р Попиванова, неонатолозите у нас се стараят да направят най-доброто за всяко дете, независимо от това дали е записано като живородено.

Във връзка с жалбата, внесена в прокуратурата от пловдивчанина Данаил Георгиев заради смъртта на детето му, родено с тегло 950 грама в УМБАЛ „Св. Георги”, тя коментира, че в случая проблемът опира до липсата на навременна информация.

„Това е университетска болница и винаги има дежурен неонатолог. Смятам, че лекарите са направили всичко възможно, за да спасят детето, познавам повечето от тези хора. Проблемът е, че родителите не са били информирани за състоянието на бебето.” – поясни д-р Попиванова.

Тя допълни, че по принцип смъртността при децата с ниско тегло, родени много преди термина, е висока. В конкретния случай майката дни наред е била с разкритие, при което освен другите рискове има опасност от вътреутробна инфекция на бебето.




Коментари