Публикация

Д-р Ангел Кунчев: Два са основните грипни щама за тази зима

Няма 100-процентова ефективност на ваксините, но те са най-ефективната защита от заразите


Главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев взе участие в X-ия конгрес на Българското дружество по инфекциозни болести, който се провежда от 6 до 8 октомври в НДК. . Разговаряхме с него за актуалната обстановка в България.

-          Д-р Кунчев, какви грипни щамове се очакват през тази зима?

-  Ясно е какво Световната здравна организация е препоръчала на производителите да включат във ваксините, което на около 90 процента съвпада с очакваната обстановка. Все пак с по-голяма сигурност ще можем да кажем вероятно в края на ноември кой от щамовете ще е причинител на тазгодишната грипна епидемия.  Тогава ще започнат да се появяват повече случаи в Европа и в България и ние ще видим кой е щамът.

Иначе възможностите са две. Единият е  „Хонконг AH3N2“, който е сравнително нов – от 2014 година е. Тогава е открит, но циркулира от 2015 г. и сега се очаква в предстоящия сезон. Другият е постоянният заподозрян – пандемичният грип „H1N1 Калифорния“. Той има „нахалството“ да обикаля вече 7-и сезон. Щамът явно се променя по малко генетично, защото дори хора, които в миналите години са го срещали, с тези малки промени вече не са защитени и наистина могат да се разболеят. Аз обаче малко  се съмнявам, че той ще има капацитета да е основен причинител на грипна епидемия. Но вероятно ще циркулира паралелно. Включен е, разбира се, и един щам от групата В. Тойобаче по-скоро е като допълнение, тъй като В почти никога не предизвиква епидемия. За пълнота на имунитета обикновено във ваксините се включва и един от тези щамове.

-          Проф. Червенякова обясни, че инфекционистите вече са се включили  в кампанията за ваксиниране заедно с личните лекари. Какъв процент от хората според вас ще си сложат ваксини?

Не мисля, че ще има някаква особена разлика в сравнение с миналите години. Промяната на мисленето и на съзнанието – това са  много тежки и бавни процеси. Факт е, че до момента ние имаме между 3 и 4 процента обхващаемост с тази ваксина и сме на последните места в Европа. Това е процент общо за населението. Не е толкова важно процентът да е висок в общото население, тъй като все пак огромната част от хоратав добро състояние ще изкарат грипа без някакви големи усложнения. Но за хората над 60 – 65 години считаме, че е най-показателно, защото при тях грипът обикновено е причина за много усложнения и е многорисков.

-          Какво е положението общо с ваксините у нас сега? Има ли достатъчно?

Към момента  няма липсваща ваксина от тези в нацоналния имунизационен календар.  Пълна гаранция дали това ще е ситуацията и в бъдеще никой не може  да даде, защото проблемът с производството на някои от тях, най-вече съдържащите коклюшната компонента -4-5- и 6-валентните, все още не е изцяло решен, и по данни на колеги и от други страни все още има затруднения. Но прогнозите са, че през 2017 г. ще бъде преодоляна тази криза и ще има всички ваксини.

-          Какъв е вашият отговор на всички свръхинформирани майки, които отказват да ваксинират децата си? Каква е ефективността на ваксините?

 Тя е различна. Ние никога не сме били крайни и не сме твърдели, че ваксината е 100-процентова защита. Няма такова лекарство. Но ваксините поради характера си са едни от най-ефективните. Най-слабо ефективна, между другото,  е точно противогрипната. Но останалите, които ползваме – например за морбили, рубеола, дифтерия-тетанус-коклюш, хепатит В, полиомиелит, са с изключително висока ефективност и с много малки странични ефекти. Говорим за един случай на 1 – 2 милиона приложени дози, което е много по-ниско от много други лекарства. Само че това са факти, а пък хората в повечето случаи вземат решение, като се вляят от емоции. А когато имаш достъп до много непроверена информация, много лесно можеш да се поддадеш на внушения.

-          На конгреса коментирахте, че основният проблем, който се очертава в световен мащаб, е резистентността към антибиотиците. Какво е положението у нас?

 Има една добра и една лоша новина.  Лошата е, че много бързо се развиват нещата. Допреди 4 – 5 години тази тема се обсъждаше на научни форуми по-скоро като научни публикации. Това обаче вече започва да става ежедневие – има наличие на резистентни и мултирезистентни микроорганизми. А пък наличието на плазмиди на резистентността, които намираме в храна, хора и животни, показва колко бързо могат да се развият нещата. Т.е. да се сблъскаме с проблема, че голяма част от инфекциите, дори и най-обикновените,  могат да станат нелечими.

-          Какви са причините?

В целия свят причините са едни и същи – неразумната употреба на антибиотици и натискът, който това оказва върху бактериите. И те се защищават, това е тяхната нормална реакция – да изградят резистентност. Смятам, че медицината и по-специално хуманната  медицина не е основната причина за това положение.  Защото огромни количества антибиотици се използвати в селското стопанство, и в някои производства, и в козметиката. Така че антибиотичен натиск има не само в болниците. Но там той е най-концентриран. Там, където санитарно-хигиенните условия не са добри, обикновено реакцията е да се дават все повече и повече антибиотици, в комбинация по 2 – 3.

-          Какви са решенията на този проблем?

Решенията са две . Първо, разумно използване на антибиотици –това е термин. Разбира се, че трябва да ги ползваме, когато се налага, но не за всяка хрема. Сега навлизаме в сезона, в който преди грипа ще минат вълни от 4 – 5 респираторни инфекции. Да се дава антибиотик по повод на такова нещо е безумно и води точно до резистентност. И второ – да се подобри лошото санитарно-хигиенно състояние на места, при които това се компенсира с по-голяма употреба на антибиотици.  

Интервю на Петя Дикова

Коментари