Публикация

Д-р Беджева от Сити Клиник Варна: Доказано е, че ваксините предпазвам децата да растат здрави

Родителите трябва да си дадат ясна сметка, че без ваксина не могат да предпазят децата си от заболявания!


Имунизационният календар е създаден, за да се правят периодично ваксините и да не се натоварва организма. От друга страна ваксините са съвместими – направени са така, че организмът не може да отблъсква едната, а да приеме другата. Смята се, че е най-добре ваксините да се направят в ранна възраст, тъй като заболяемостта не е възрастово зависима – организмът може да заболее на 5 дни, може и на 50 години. Задайте си въпроса защо преди стотина години жените са раждали по 7-8 деца, а са оцелявали 1 или 2. От какво са умирали? От коклюш, от детски паралич...

Родителите трябва да си дадат ясна сметка, че без ваксина не могат да предпазят децата си от заболявания! Спазването на висока лична хигиена е задължително, но това не може да ни предпази от заболявания, срещу които има ваксини. Например титаничния бацил - той е изключително устойчив. Съдържа се в почвата и причинява тетанус. Правейки на детето пюре от моркови, дали знаем какво вкарваме в организма му?

Освен задължителните ваксини, включени в имунизационния календар, има и препоръчителни - като например ваксината срещу HPV или ваксината срещу ротавирусни инфекции. Ротавирусните инфекции придизвикват диарии в ранна детска възраст, тежка дехидратация и увреждат необратимо червата. Оттам впоследствие се появява непоносимост към глутен, към лактаза, към белтъци.

Въпреки изложените до момента ползи от ваксините, има случаи, в които детето не може да бъде ваксинирано, защото това би могло да отежни състоянието му. Има временни, има и трайни противопоказания за ваксини, но държа да подчертая, че това е задача на лекаря – да наблюдава детето. И е преценка на лекаря, а не на родителя колко да бъде отложена ваксината и кога да бъде поставена. А за трайното отлагане на ваксината решението на комисия. Обикновено това са деца с епилепсия, мозъчни увреждания, тежки преживени анафилактични реакции, тежка астма.

Коментари