Публикация

Д-р Божидар Нанев: Здравеопазването не е приоритет на това правителство

„Здравеопазването не е приоритет на това правителство и никога не е било”. Това е мнението на председателя на варненската колегия на Българския лекарски съюз д-р Божидар Нанев...


„Здравеопазването не е приоритет на това правителство и никога не е било”. Това е мнението на председателя на варненската колегия на Българския лекарски съюз д-р Божидар Нанев.

„Проблем за медиците през следващата година ще е ниският бюджет за здравеопазване, който се подготвя от управляващите и няма да надхвърля повече от 4,2 % от брутния вътрешен продукт (БВП). Това ще е трагично и ще принуди голяма част от колегията да не лекуват пациенти, които са здравно осигурени.” – поясни д-р Нанев.

Той даде за пример Албания и Румъния, които отделят минимум 6 % от БВП за здравеопазване.

„Лекарите у нас прогнозират, че може да се стигне до стачки, ако процентът не се промени. Те се смятат, че всяко увеличение на потребителските такси за преглед е предварително „изядено” от инфлацията.” - допълни д-р Нанев.

Според него, мандатът на националното ръководството на Българския лекарски съюз е изтекъл още през март. Той обяви, че организацията е готова да избере ново ръководство, което да я представлява при преговорите с правителството. Д-р Божидар Начев подчерта, че проблемът трябва да се реши в най-скоро време, най-късно до средата на септември, за да започнат новите преговори по Националния рамков договор.

Коментари