Публикация

Д-р Дечо Дечев: Българският лекар е натоварен с пъти по-малко работа, отколкото западните си колеги

Д-р Дечо Дечев: Българският лекар е натоварен с пъти по-малко работа, отколкото западните си колеги

Лекари и здравни експерти коментираха проблемите в здравеопазването по време на пресконференция, посветена на уникална онлайн дискусия за реформи в системата, организирана от най-голямата платформа за професионална комуникация в здравеопазването CredoWeb и вестник „Животът днес“.


Българските са много по-малко натоварени, отколкото колегите си в Западна Европа. Това обяви изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Ив. Рилски“ д-р Дечо Дечев по време на пресконференция посветена на резултатите от уникална онлайн дискусия за реформи в системата, организирана от най-голямата платформа за професионална комуникация в здравеопазването CredoWeb и вестник „Животът днес“. „Личното ми наблюдение е, че главно поради организационни причини, един лекар в България е натоварен с пъти по-малко, отколкото същия лекар в чужбина. Ако отнесем обема на работата към това, което той получава, ще стигнем до някои изводи, които не са лицеприятни“, отбеляза той. Д-р Дечев освен това каза, че у нас щатът в болничните звена е по-голям, спрямо аналогичните им в ЕС. По думите му една клиника в чужбина извърша една и съща дейност с два пъти по-малко персонал. Като проблем той посочи и големият брой болници в страната. Според него това е довело до снижаване на качеството на някои от медицинските услуги в държавните и общинските болници, заради прехвърлянето на медицински специалисти в новооткритите лечебни заведения. Д-р Дечев отбеляза, че този проблем може да бъде решен ако на определени болници бъде даден статут „нон-профит“.

Д-р Дечев отбеляза, че няма адекватно финансово подсигуряване на качествени медицински услуги в България по линия на НЗОК. Той отбеляза, че близо половината от общата цена на здравните услуги пациентите заплащат от джоба си, а не през здравната каса. Според него това е сериозен проблем, на който политиците трябва да намерят решение. По думите му за целта е необходимо да се направи реално остойностяване на медицинските услуги и след това да се потърсят допълнителни средства - ко-пеймънт, повишаване на здравната вноска и др. 

Председателя на Съюза на българските медицински специалисти проф. Асен Гудев коментира, че каквато и реформа да се прави от политиците най-важното е какви са лекарите, каква ценностна система имат и какъв продукт произвеждат. Според него обществото трябва да се стреми да има заможни и знаещи доктори. По думите му няма как да се стигне до успешни реформи ако лекарите гледат само да има по-голям брой прегледаните болни, защото от това зависи възнаграждението им. „Искате ли такива доктори? Алчни и невежи. Правят едни изследвания, за които вземат една комисионна и след това Ви назначават нови изследвания, за да вземат още една. Това е нещо, което според мен е голямо предизвикателство пред съсловните организации и пред нас като дружества. Когато говорим за стандарти и правила за добра клинична практика, страхотна еклектика се създава. Ние нямаме принципите и основата, върху които да стъпим. А по света принципите са прости – медицина на доказателствата. Ние не можем да предложим на обществото нещо, което не е минало през ситото на науката“, коментира той, като добави, че се надява политиците да го чуят.

По отношение на доболничната помощ председателят на Асоциацията на специалистите от доболничната помощ д-р Георги Ставракев коментира, че са необходими промени в много направления, защото тя непрекъснато е неглижирана от политиците. Според него хората, които се включиха в дискусията на CredoWeb са с огромни очаквания към партиите. Той обобщи исканията и коментарите на медицинските специалисти от доболничната помощ в 11 точки. Сред най-належащите за разрешаване проблеми е въвеждането на индивидуална електронна здравна карта с индивидуален годишен лимит за прегледи, консултации и изследвания. Специалистите също така настояват за премахването на лимитите, увеличаване на дела на публичното финансиране в здравеопазването до достигането на поне 6% от БВП, нарастване до 30% на финансирания дял на доболничната помощ, изнасяне на дейности от болничната в доболничната помощ, въвеждане на единна щатна таблица за заплатите на лекарите, съобразена с тяхната квалификация и опит и др.

Председателят на Акредитационния съвет на БЛС д-р Юлиан Йорданов напомни, че CredoWeb е партньор на съсловната организация в електронното продължаващо медицинско обучение на лекарите и в платформата има специален модул с обучителни материали. Той каза, че един от важните въпроси от дискусията е да се следва Националната здравна стратегия 2020, защото тя е изработена след консенсус от страна на политическите партии. „За съжаление тя се приема само колкото да се усвоят едни пари от ЕС и после забравяме за нея“, отбеляза лекарят.

Според зам.- председател на БГФармА и вицепрезидент на Европейската асоциация на генеричните фармацевтични производители Владимир Афенлиев дискусията, провела се в CredoWeb е огледало на реалните проблеми в системата. Той коментира, че е бил приятно изненадан от активността на медицинските специалисти и политическите партии по отношение на наболели въпроси в лекарствената политика. „Всички партии на първо място в програмите си, в частта лекарствена политика, пише за широко засегната употреба на генерични медикаменти. Тук аз от името на БГФармА зададох един единствен въпрос и той беше: Какво разбирате под прогенерична политика и как смятате да я реализирате. Отговорите, които получихме бяха от сорта: Да живее демокрацията!“ коментира той. Афенлиев призова лекарствената политика да бъде възприета от партиите като константа и нейните принципи да не зависи от това кой точно управлява държавата. Той поиска и други принципи на реимбурсация, при които във всяка група да има поне един генеричен медикамент, покриван от НЗОК на 100%.

Директорът на ARPharm Деян Денев пък отбеляза, че дискусията в CredoWeb е първият успешен опит в България в професионална социална мрежа да се реализира дебат на тема здравна реформа. „Не се говориха глупости и дебатът вътре беше доста сериозен“. По думите му, в дискусията политическите партии са представили единствено своята визия за подобряване на достъпа на пациентите до иновативни терапии, но без детайли. „Явно те оставят за изясняване след изборите. Ние поставихме два въпроса. Единият беше свързан с Данък добавена стойност върху лекарствата, а другият за т.нар. дефицити в резултат на износ. Много интересно беше, че по отношение на ДДС партиите, които имат сериозен шанс да влязат в парламента, бяха максимално внимателни и уклончиви. Останалите бяха много по-категорични“, заяви Денев. Той изрази позицията си, че политиците трябва да помислят за намаляване на ставката за медикаменти.

Близо 2500 лекари и други медицински специалисти се включиха в уникална дискусия за реформи в системата, организирана от най-голямата платформа за професионална комуникация в здравеопазването CredoWeb и вестник „Животът днес“. Тя се проведе онлайн и продължи 1 месец - от  20 февруари до 20 март, като медиците написаха десетки коментари по проблемите в болничната и доболничната помощ, както и лекарствената политика. Много от тях зададоха въпроси към партиите, като им бе отговорено от някои от на-известните кандидати за народни представители, ангажирани със здравната политика. В дебатите се включиха политическите формации ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок и АБВ. 

Коментари