Публикация

Д-р Глинка Комитов: Дефицитът на НЗОК за 2017 г. е близо 52 млн. лв.

Д-р Глинка Комитов: Дефицитът на НЗОК за 2017 г. е близо 52 млн. лв.

Нулев е финансовият ефект от пръстовия идентификатор


Близо 52 млн. лв. е дефицитът на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г., каза управителят на институцията д-р Глинка Комитов пред БНТ. 

Той уточни, че това са отложени плащания, които трябва да се изплатят от бюджета на касата за тази година.

„И това е в случай, че не слагаме други две, необходими за заплащане към лечебните заведения, дейности, които са за 2015 и 2016 г. Това е дейност, която те са извършили над стойностите, за които са сключили своите индивидуални договори със съответните районни здравни каси. Тази дейност за 2015 г. е 52 млн. лв., а за миналата година - 19,5 млн. лв.", отбеляза д-р Комитов.

Той подчерта, че през 2015 г. е съществувала друга нормативна уредба, постановление 57 на Министерския съвет е забранявало на касата, дори да остават средства, да заплаща т.нар. надлимитна дейност. 

Сега за 2016 г. ние имаме също голям риск да заплатим тази дейност. Въпреки че от януари има две решения на предишния състав на Надзорния съвет на касата за заплащането на надлимитната дейност за времето от април до ноември миналата година“, изтъкна управителят на НЗОК.

Д-р Комитов за пореден път отбеляза, че финансовият ефект от въвеждането на пръстовият идентификатор в болниците е нулев. Той уточни, че, за да се прецени какъв е ефектът от системата, трябва да минат поне 6 месеца. 

Д-р Глинка Комитов коментира и идеята пациентите да се изписват с касов бон, показващ разходите, които болницата е направила за лечението им.

С този документ ще се опитаме да съберем реална информация колко струват дейностите в здравеопазването, за да можем да направим една елементарна сметка, която от въвеждането на този здравноосигурителен модел все още не е направена. Това е колко все пак струва цялото здравеопазване. Какви пари са необходими за това? И тогава да кажем - основният пакет, който е записан в съответните закони и наредби, струва толкова пари“, допълни управителят на НЗОК.

Коментари