Публикация

Д-р Костадин Димитров – Една цитонамазка годишно е достатъчна превантивна мярка срещу рак на шийката на матката

Д-р Костадин Димитров – Една цитонамазка годишно е достатъчна превантивна мярка срещу рак на шийката на матката

Д-р Костадин Димитров е специалист по обща и клинична патология в КОЦ-Стара Загора. Завършва 1990г. ВМИ-Стара Загора. Специализира патоанатомия през 1996г. Три години по-късно специализира цитопатология.Работи от януари 1991г. в КОЦ гр. Стара Загора.Завеждащ отделение Клинична патология от 1997г.



Какъв процент от жените носят папиломавирус?

Всяка 30-та жена в моята практика има изменения в цитонамазката – дали в следствие от вирус или от възпаления които променят клетките, така че да изглеждат като дискариотични.

При младите жени от 17-18 до около 35г. измененията в картината са дело на  чист папиломавирус който предизвиква рак, щам тип 16 или 18. Лечението му е оперативно.В хистологичния материал ясно се виждат измененията в ядрото на клетката- нарича се дискариоза и се познава много лесно от цитонамазка.

От 55 години нататък карцинома на шийката на матката е от генетичен тип без намесата на папиломавирус.

Цитонамазката остава ли първа превантивна мярка срещу рака на шийката на матката?

Да, цитонамазката остава първо достоверно изследване, ако се прави от опитен цитолог след проба, взета от гинеколог. У нас се ползва класификацията на Папаниколау, при която ПАП 1 и 2 се считат за нормални, ПАП 3 изисква уточняване, а при ПАП 4 и 5 има болестни промени. Повечето от цитонамазките от третата група се дължат на възпалителни процеси или хормонален дисбаланс и след адекватно лечение отзвучават.

Важно е да се взима цитонамазка поне веднъж годишно, за да се хванат навреме още първите промени,които настъпват в клетките.Обикновено,като превантивна мярка това е достатъчно.Но материалът трябва да е взет  качествено от гинеколога,за да се видят добре евентуалните изменения.На следващ етап,когато се открият такива от по-рискова група- 3А или 3Б, гинекологът следва да направи качествена колпоскопия,за да види точно в кой участък от маточната шийка е изменението, да вземе прицелна биопсия  за да се докаже степента на дисплазия, която се е получила от папиломния вирус. Нужна е добра колаборация между гинеколога,патолога и пациента.Само така, резултатите могат да са благоприятни за пациентките,лечението да се прецизира и прогнозите да са добри.

Някои жени,които не желаят  да се оперират ,търсят начини да установят дали вирусът е от тип 16-18,който причинява рак или е обикновен папилом,който си стои като изменение,брадавичка и не е злокачествено.В такива случаи,едно вирусологично изследване може да детайлизира картината- изследва се кръв за антигени и там се хваща още по-добре щамът на вируса.

При младите жени, ако веднъж  е открит папиломавирус, проведено е лечение -  медикаментозно или оперативно, съществува голяма  вероятност от повторно заразяване,ако не се прекратят сексуалните контакти с партньорът- носител на вируса.

Кампания „По-силни срещу рака“ вече стартира в КомплексенОнкологичен Център – Стара Загора. Целта е  да се популяризира значението на профилактиката сред жителите в област Стара Загора, както и да се създаде трайна нагласа у жените за посещение на профилактични прегледи.

Кампанията се осъществява с подкрепата на община Стара Загора, „Зонта Клуб” и сдружение „Свят без граници” и ще продължи до 31.01.2017 г. Тя е съвместен проект на „Комплексен онкологичен център - Стара Загора“ ЕООД, социалната платформа за здраве CredoWeb и в. „Животът днес“.

Желаещите да се прегледат безплатно ще могат да си запишат час за преглед след предварително записване на телефон – 042/ 614196 – регистратура на /ДКБ/ в онкологичния център. Записването по телефона може да се направи всеки работен ден от 12.00 до 13.30 часа.

 

 

Коментари