Публикация

Д-р Любена Андонова: Грипът се лекува със специфични препарати

За да бъде ефективно, лечението с противовирусни медикаменти трябва да започне още с появата на първите симптоми, обяснява специалистът по инфекциозни и детски болести


* д-р Любена Андонова, специалист по инфекциозни и детски болести, началник на Консултативно-диагностичен блок в Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести, София

-Д-р Андонова, коя възрастова група бива най-често засегната от грипните вируси?

-Грипът засяга предимно млади хора в работоспособна възраст. Това се дължи на многобройните контакти, които работещите осъществяват всекидневно – особено хора в сферата на обслужването, в банкови салони, офиси, общини, също така ученици и преподаватели.

-До каква степен трябва да се страхуваме от грипа?

-За съжаление всяка година грипът предизвиква и смъртни случаи в целия свят. Затова постоянно казваме, че не става въпрос за обикновена настинка, а за сериозно заболяване, на което трябва да се обърне внимание навреме. Разбира се, огромният брой от заболелите оздравяват в рамките на една до две седмици, но част от пациентите развиват най-тежките форми на заболяването, което понякога завършва и фатално. От паника няма никаква полза, важното е хората да са информирани какво да правят, за да се предпазят, и също как да реагират, ако те или техни близки заболеят.

-Какъв е алгоритъмът за лечение при грип?

-Първият ми съвет е болният да остане у дома на легло, поне през първите три дни. Още в началото, особено при изразена интоксикация, трябва да се започне лечение със специфичен противогрипен препарат. Съществуват различни медикаменти, един от традиционните препарати, запазил своето действие и своя ефект и до днес, е римантадин хидрохлорид. Той се започва веднага, още при появата на първите симптоми, и се пие по определена схема в рамките на 5 дни. Същият препарат може да се приема и по-продължително време в ниска доза – до 30 дни за профилактика, когато човек има тесен контакт с болни от грип в семейството и в работната среда. При висока температура да се приемат антипиретици (лекарствени средства, понижаващи температурата), като не е необходимо да се редуват различни препарати. Важен е адекватният прием на течности, за да се хидратира организмът и да се извеждат токсините. Ако не настъпи подобрение до 2-3 дни, задължително да се търси консултация със специалист.

-Кога се налага лечение в болница?

-До болнично лечение стигат най-често две групи пациенти. На първо място това са хората с придружаващи хронични заболявания, чието състояние се утежнява не само от вирусната инфекция, но и от обостряне на подлежащата болест. Другата група са хората, които развиват различни видове усложнения от страна на белия дроб, бъбреците, сърдечно-съдовата и нервната система. Най-малките деца също често постъпват в отделенията заради обезводняване и други усложнения.

-Как може човек да се предпази от грип и помага ли носенето на медицинска маска?

- Ако човек носи една торба с маски и ги сменя на всеки час-два, може да има някакъв ефект. По-важно е да се избягват многолюдни места по време на епидемия, както и да се мият ръцете внимателно и прецизно. Отделяните при кашляне и кихане секрети от болните най-често попадат по ръцете и след това се пренасят по предмети и повърхности, които се пипат от други хора – брави, дръжки, кранчета, клавиатури. Така вирусът също се предава.

Коментари