Публикация

Д-р Мандажиева: Сезонният алергичен ринит се съчетава и с хранителни алергии

Д-р Мандажиева: Сезонният алергичен ринит се съчетава и с хранителни алергии

Страдащите от алергия към бреза и леска трябва да бъдат особено внимателни с консумацията на лешници, бадеми, ябълки, круши, вишни, кайсии, праскови, киви, целина, картофи, предупреждава алергологът д-р Марияна Мандажиева от Медицински център "Искър".


Глобалното разпространение на алергиите е свързано с промени в климата

 

които доказано се отразяват върху разпространението на алергичните заболявания. Затоплянето на атмосферата води до увеличена продължителност на поленовия сезон, което е свързано и с удължаване на периода на оплакванията най-вече от алергичен ринит.

 

Сега най-активни са тревните полени

 

те цъфтят през май и юни, дори до средата и края на юли. През май все още се наблюдаваше опашката на алергията към брезов полен - това е една от тенденциите на съвременните алергични заболявания. Алергията към брези преди няколко години беше рядкост за България, но заради климатичните течения от север се увеличава многократно. Разпространението у нас на полените от семейството на брезата увеличава нивото на алергичния ринит към тях, а той протича много тежко и води до развитие бронхиална астма.

При този тип алергия насредственият фактор е значителен - от 25-30% нараства до 70% при наличие на атопични заболявания при двамата родители и най-вече на майката.

 

Важно е да се отбележи, че при наличие на наследственост влиянието на факторите от околната среда води до промяна на гените на индивида и затова се увеличава постоянно заболеваемостта от алергии.

 

Друга тенденция е качване на възрастта

 

Преди се смяташе, че заболявания като атопична екзема, атопичен дерматит, алергичен ринит, алергична бронхиална астма са характерни предимно за детската възраст. Но сега се наблюдава новопоявила се атопична алергична астма, развитие на алергичен ринит, който не е наблюдаван в детството, а след 33-годишна възраст и зачестяване на появата на атопичната екзема в късна възраст. Тази тенденция се нарича атопичен марш, последователното развитие на атопична екзема, алергичен ринит и на бронхиална астма и се наблюдава зачестяване на късно появила се астма при наличие на алергична атопична екзема и на алергичен ринит в ранна детска възраст.


Сезонният алергичен ринит се съчетава и с хранителни алергии

 

влошава се от почти неизбежния в днешно време контакт с различни химически препарати, от замърсения с прах и автомобилни газове въздух и неблагоприятната като цяло екологична среда. Проявите са много характерни и не би трябвало да се сбъркат с обикновена настинка – секретът от носа е обилен и воднист, очите често са зачервени, има кихане, понякога дразнене в гърлото и кашлица. Сърбежът в носа е особено показателен за сенната хрема симптом.

 

Не са за пренебрегване и т.нар. кръстосани реакции към някои храни

 

Страдащите от алергия към бреза и леска трябва да бъдат особено внимателни с консумацията на лешници, бадеми, ябълки, круши, вишни, кайсии, праскови, киви, целина, картофи.

 

Алергия към зърнени култури, която е много разпространена у нас, може да се кръстоса и усложни от хляб, тестени изделия, хлебна мая, овесени ядки, колбаси, кафе, какао. Към целина и подправки трябва да са предпазливи хората, чувствителни към ароматни треви. Проблем за алергичните към плевели могат да бъдат слънчогледът, халвата, майонезата, горчицата, а също диня, пъпеш, тиквички, патладжани.

 

Токсичните вещества в цигарите тровят всеки, но алергичните хора са особено чувствителни

 

и то не само към прякото вдишване на дима, но дори и към полепнали по дрехите частици. Нещо повече - японско проучване установи, че повече от 80% от юношите, които живеят с родители пушачи, имат сенна хрема.


Физическото избягване на полените е само малка част от решението

 

Вторичната профилактика е навременната терапия с лекарства, които ще намалят симптомите на алергичен ринит. Такива са пероралните, системни антихистамини като "Ролетра - антихистамин от втора генерация". Използването на тези нови антихистамини не води до сънливост, до смущения в работата и в шофирането. Могат да се ползват без проблем от всякакви професии.

 

Ролетра побеждава сенната хрема

До 30% от алергичните ринити водят до развитие на бронхиална астма, а пък 70% от хората с бронхиална астма имат алергичен ринит. И затова при всички случаи, има или няма астма, алергичният ринит трябва да се лекува адекватно и навреме.

 

Д-р Марияна Мандажиева приема пациенти в Медицински център "Искър" (ул. "Искър" 22). Телефон за записване 0877 58 90 40.

Коментари

Какво е мнението ви за лечението на алергии с Кеналог.Как да се купи в България.Моля ви за насоки по въпроса.Защото изпитваме сериозни затруднения с намирането му у нас.Т.Е.няма го в аптечната мрежа

Пламен Вълков
18 юни 2016 13:57

благодаря Ви!

Roletra (Ролетра)
17 юни 2016 13:09

Здравейте, г-н Вълков, описаният от вас случай изисква задължителна консултация с лекар. Астмата не е безобидно заболяване и няма как да да ви бъде предписано подходящо лечение без преглед. Поздрави!

Пламен Вълков
15 юни 2016 19:02

Добър ден.На 28г. съм и страдам от бронхиална астма по рождение.Работя като международен шофьор от близо 3г. ,сменям много държави и климати ежедневно и до сега съм нямал проблеми с астмата до преди 5 дни,когато получих първия спазъм,не беше придрдужен с настинка или инфекция,но 1-2 дни по-късно започна отхрачване,сърбежи в носа.От малък ползвам помпичка "салбутамол" и сега също я ползвах в продължение на 3-4 дни по 3-4 пъти на ден в комбинация с медикамента "Кларитин" - нямаше подобрение.Винаги съм се лекувал с антибиотици изписвани ми от личния лекар и тей като не съм в България,но и няма как да отида тук в бонлица(поради ред причини), а се притеснявам за себе си реших да приемам антибиотик няколко дни-"Аугментин 875мг-125мг" 5 дни на 12 часа още при първите две таблетки получих облекчение(не знам дали от антибиотика),помпичка не ползвах 2 дни и днес отново спазъм.Искам да ви попитам според Вас,само на обичайна за моето състояние алергия ли се дължи или на недоизлекувана инфекция и ако може да ми препоръчате медикаменти,които да облекчат състоянието ми.Благодаря предварително!