Публикация

Д-р Нигяр Джафер: Отричането на ваксините е глупост

Антиваксиналните движения набират скорост, което е сериозен проблем, смята депутатът от ДПС.


Да се отрича ползата от имунизациите е глупост. Това каза пред журналисти във Варна зам. председателят на Народното събрание и депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер. Тя отчете, че от няколко години антиваксиналните движения набират скорост, което е сериозен проблем. По думите й става въпрос за агресивно невежество и нахалство да се разчита, че общият колективен имунитет ще предпази децата на хората, които съзнателно не ги ваксинират. Тя напомни, че при последните епидемии от морбили в Европа починалите деца не са били имунизирани. 

Д-р Джафер заяви, че в България засилването на антиваксиналните настроения се дължи до голяма степен на неадекватни действия на здравните власти. Според нея проблемите със снабдяването с ваксини и прокараните чрез медиите съмнения, че препаратите не са достатъчно качествени, е повлияло негативно на общественото мнение. 

Като сериозен проблем народният представител видя липсата на регистър на имунизациите в България. Д-р Джафер напомни, че Българската педиатричната асоциация настоява за неговото създаване. 

Коментари