Публикация

Д-р Николай Болтаджиев: Парите за здраве не бива да са част от консолидирания държавен бюджет

От Националното сдружение на частните болници настояват да участват в преговорите по НРД, здравната карта и медицинските стандарти да отпаднат, а пациентите да не бъдат унижавани с взимането на пръстови отпечатъци.


Не желаем политиците да се разпореждат с парите на гражданите за здраве. Това каза председателят на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) д-р Николай Болтаджиев пред журналисти. По думите ми това прави здравето на хората зависимо от тях. Според него осигурените сами трябва да имат контрол над своите плащания. Ето защо от сдружението предлагат проектозакон за изваждане на бюджета на НЗОК от консолидирания бюджет в самостоятелен обществен фонд, който да не е контролиран и управляван от политиците. Д-р Болтаджиев добави, че само тогава може да има демонополизация на здравната каса и само тогава всички средства ще отиват за здраве. Той припомни, че в момента ако средствата по едно перо в консолидирания бюджет се увеличат, това рефлектира негативно върху друго.  

Д-р Болтаджиев каза, че от сдружението настояват за реално финансиране на здравеопазването и преостойностяване на клиничните пътеки. По думите му в момента има огромен дисбаланс, който води до това някои пациенти да доплащат хиляди левове за лечение. „Искаме да лекуваме по правилата на медицинското изкуство, а не по наложени административно-финансови норми. Искаме също така лечението да е свободно. Ето защо с Българския лекарски съюз заведохме дела срещу служебния Национален рамков договор“, заяви той.

Според д-р Болтаджиев е необходима промяна в договорното начало. Той каза, че представители на частните, общинските и държавните болници трябва да участват в преговорите по рамковия договор наравно с лекарския съюз и здравната каса. „Ние и осигурените сме най-заинтересовани от изхода на тези преговори. Това засяга пряко нас изпълнителите на здравните услуги и пациентите“, добави председателят на НСЧБ.

Д-р Болтаджиев напомни, че сдружението иска лекарите да предоставят високо качество на услугите. Той заяви, че няма как качеството да бъде измерено количествено. Ето защо НСЧБ е атакувало наредбата налагаща медицински стандарт „Индикатори на системата на здравеопазването и е завело още 15 други дела срещу наредби за утвърждаването на стандартите, от които четири са спечелени. Причината е, че тези наредби налагат неясни критерии. Д-р Болтаджиев разкритикува Министерството на здравеопазването за това, че стандартите, които са паднали в съда, са предложени за одобрение отново, при това без никакви промени. „ За нас това е неморално, неетично и противоречащо с идеята за демократична и правова държава. Това не е върховенство на закона, а административна диктатура“, каза той. Според него качеството на лечение трябва да се определя от удовлетвореността на пациентите. Тя обаче не бива да се измерва от фирма чрез социологически проучвания, а от избора на пациентите в кое лечебно заведение да се провежда неговата терапия. Ето защо се оспорва и наредбата за проучване на удовлетвореността на пациентите.

От сдружението смятат, че изборът на пациента е в основата на качеството на предлаганите услуги. Затова то се обявява против това администрацията да определя къде да е лекуват хората чрез въвеждането на здравна карта. „Искаме пациентът да начертае здравната карта със своя избор. Считаме, че здравната карта е не само противоконституционна, а и противоречаща на европейските норми“, каза председателят на НСЧБ.

По отношение на автентификацията д-р Болтаджиев заяви, че от сдружението не искат пациентите да бъдат унижавани с взимането на пръстови отпечатъци. „Не сме съгласни да купуваме определен софтуер, определени устройства, защото според нас това опира до корупция. Ето защо атакувахме в съда и тази наредба“, каза той.

От НСЧБ обявиха, че за отворени за диалог с институциите по проблемите в системата. Ето защо от сдружението искат да участват в работна група към МЗ по промени в Закона за здравното осигуряване. Цел е да помогнат за доразвиването и надграждането модела на здравно осигуряване в България. 

Коментари