Хемороиди

170 Последователи

Хемороидите представляват разширени венозни съдове в областта на долната част на правото черво и ануса. Делят се на вътрешни и външни хемороидални възли.

Симптоми за хемороиди

Симптоми за хемороиди

Най-честият симптом е кървенето от ануса. Но може да не се прояви. Други признаци са:

 

  • болка;
  • усещане за излизане навън на хемороидите;
  • сърбеж около ануса;
  • наличие на болезнени възелчета.
Repaherb-Помощ-при-хемороиди
Repaherb - помощ при хемороиди

 

Причини за появата на хемороиди

  • заседнал начин на живот;
  • липса на физическа активност;
  • диета с ниско съдържание на фибри;
  • ограничен прием на течности;
  • наднормено тегло;
  • преяждане или прием на силно пикантни храни;
  • тежки физически усилия;
  • запек;
  • бременност;
  • наследственост.

 

Д-Р ГЕРГАНА ЯНКОВА: В КАКВО СЕ СЪСТОИ ПРЕГЛЕДЪТ ПРИ ХЕМОРОИДИ?

 

Вътрешни и външни

Те могат да бъдат във вид на вътрешна подутина със синкав цвят - вътрешни хемороиди. Тогава усещането е за дискомфорт, тежест в аналната област и най-вече около аналния канал, сърбеж, понякога парене. Това е изключително изнервящо за пациента, тъй като продължава и през нощта. Външните хемороиди са по-скоро като дипли на кожата и те по-рядко кървят.

 

В какво се състои прегледът при хемороиди?
 В какво се състои прегледът при хемороиди?

Кървящи хемороиди

Кървят обикновено тези, които са от вътрешната част на аналния пръстен, обяснява д-р Емилия Брадистилова, гастроентеролог в ДКЦ „Александровска“, София. При кървене и наличие на кръвни съсиреци в аналната област особено важно е да бъде изключено наличието на тумор (доброкачествен или злокачествен), тъй като развитието на хемороиди освен самостоятелно заболяване, може да е функция и от други здравословни проблеми.

Вътрешни и външни хемороиди

В медицинската практика са известни 4 степени на увеличение

Определянето им е важно с оглед решението какъв тип лечение е необходимо при конкретния пациент.

Първата се характеризира с неприятно чувство на тежест, боцкане и сърбеж;

Лечение на хемороиди по време на пандемия


Във втората вече се наблюдава увеличение и запушване на кръвоносните съдове, болката става по-силна и се появява кървене;
През трета и четвърта степен хемороидалните възли стават по-големи и дори видими, а човек може сам да ги опипа в края на червото. Тези вече са обект на хирургията, а не на гастроентерологията.

Предразположени към появата са:

  • хората с наднормено тегло и бременните жени, които имат повишено вътрекоремно налягане;
  • пациентите с тумори в коремната кухина, малкия таз и генеталиите;
  • това заболяване е свързано и с фамилната обремененост и много често се предава генетично.
Хемороиди или нещо повече?
Хемороиди или нещо повече?

Проблемът може да се появи във всяка възраст, тъй като заболяването е тясно свързано с наличието на запек. Засяга и двата пола. В световен мащаб се смята, че всеки пети човек над 30 години е имал хемороидална болест в областта на ануса. Оплакванията могат да започнат още около 20-годишната възраст, но заболяването е най-характерно за хората между 40 и 65 години. Малко по-засегнати са мъжете.

 

 

Хемороиди при бременни

Отделна рискова група за развидие на хемороидални проблеми са бременните жени. Това се дължи на повишеното налягане в коремната кухина. 

 

Поставяне на диагноза

Зад хемороидните проблеми могат да се крият различни по-тежки и дори злокачествени заболявания. Затова всеки, който има проблем с болка, кървене или затруднено/увеличено време на изхождане, трябва да си направи диагностично изследване - колоноскопия. Лекарският преглед установява дали става въпрос за хемороидални възли, или поставя съмнение за наличие на злокачествен процес в аноректалната област. Един преглед с ректоскопия – оглед на последните около 30 см от дебелото черво, ще даде напълно точна диагноза.

Зад хемороидите могат да се крият различни по-тежки и дори злокачествени заболявания

Лечението на хемороидите е в три посоки:

  • хигиенно-диетичен режим;
  • медикаментозно лечение;
  • хирургично лечение.

На първо място не трябва да има застой - хората със седящи професии на всеки 30 мин трябва да стават и да се разхождат. В диетата трябва да се включат много богати на фибри храни и течности, които да спомагат за реализирането на изхожданията, за да не се стига до запек

- съветва д-р Светлана Бежанова, специалист по гастроентерология и вътрешни болести. 

Медикаментозно лечение

То се прилага както през устата, така и локално. В началните фази на заболяването могат да се приложат локални медикаменти, предимно кремове, гелове, в комбинация с други медикаменти за укрепване на стените на кръвоносните съдове и намаляване на болката и сърбежа.

Репахерб (Repaherb) е нов продукт на пазара - представлява медицинско изделие, разработено с екстракти от натурални билки, предназначено за лечение на симптоми на хемороиди и техните усложнения. Предлага се в две форми - ректална маз и супозитории. Препаратът покрива и предпазва епидермиса. Осигурява ефективна грижа за възпалената и сърбяща кожа и така допринася за нейното възстановяване. Намалява изсушаването, подпомага заздравяването на раните и понижава риска от образуване на фисури и нараняване при дефекация.

 

Методи за домашно лечение 

Топли седящи бани, средства за омекотяване на изпражненията, различни медикаменти като свещички и кремове. Някои билки също облекчават симптомите. За профилактика се приемат богати на целулоза храни, избягват се пикантните храни и алкохол, пият се повече течности.

Храненето е важно при хемороиди

Активните движения през деня имат благоприятен ефект. При по-сериозни случаи се прибягва до хирургически методи на лечение. Препоръчват се бани със смрадлика, лайка и гелове за облекчаване на симптомите.

Хигиената също е от изключително значение. При наличие на хемороидален проблем след всяко изхождане трябва да се прави баня с топла вода без сапун и душгел, а само с подходящите медикаментозни хигиенни средства. 

 

Усложнения

Нелекуваният проблем може да влоши сериозно качеството на живота, да доведат до последващи усложнения като фисури, тромбози, вторична анемия.

трябва да се става от стола на 30 минути

Профилактика:

  • намаляване на теглото;
  • повишена физическа активност;
  • повишен прием на течности;
  • повишен прием на храна, богата на влакнини;
  • регулиране на запека;
  • поддържане на добра хигиена;
  • локално третиране с намаляващ възпалението и облекчаващ сърбежа и паренето крем.

 

Често задавани въпроси

Има ли връзка между хемороидите и разширените вени?

Има. Това е слабост на съединителната тъкан. Някои от хората с варикозни вени имат изразени хемороидални възли - отговаря съдовият хирург д-р Бисер Петров.

Какво да правим при кървящи хемороиди?

При кървене в аналната област особено важно е да бъде изключено наличието на тумор (доброкачествен или злокачествен), тъй като хемороидите освен самостоятелно заболяване, могат да са функция и от други здравословни проблеми, казва д-р Емилия Брадистилова.

 

Кои болести предразполагат към поява на хемороиди?

Сърдечно-съдовите заболявания, увеличаването на порталното налягане, както и неопластичните процеси в дебелото черво могат да доведат до такива проблеми. И когато дойде пациент с кървене и никой специалист не е установил, че става въпрос именно за хемороидално заболяване, задължително правим фиброколоноскопия. Ако има наследственост по отношение както на хемороидни образувания, така и на неопластични процеси в дебелото черво, е необходимо на 3-5 години да се прави първична профилактика, обяснява гастроентерологът.

спорт и хемороиди

Как влияе спортът?

Трябва да се знае обаче, че и прекаленото физическо натоварване (примерно на различни фитнес уреди) също може да предизвика поява на такъв проблем. Спортове като мотоциклетизъм, колоездене, езда също провокират това страдание.

Кога трябва да се направи операция?

Отговаря д-р Николай Цонев, гастроентеролог, специалист с голям опит в диагностиката и лечението на заболяванията на хранопровода, стомаха, червата, черния дроб и панкреаса:

В никакъв случай първите оплаквания и проява на образуванията не означава, че трябва да се прави операция. Първият стадий може да протича с дискомфорт и епизодично леко кървене. При втория хемороидалните възли пролабират, но се репонират (бел.ред. – се прибират) спонтанно. Третият стадий изисква пролабиралите възли да се прибират с ръка, а в четвъртия стадий възлите са постоянно пролабирали навън и не могат да бъдат прибрани. Усложнените варианти включват силна болка, профузно кървене, увреждане и инфектиране на кожата около ануса, силно нарушени работоспособност и всекидневие. Обикновено за оперативно лечение се говори в третия и четвъртия стадий.

 


по текста работи: Албена Димитрова

Публикации

Червен код за хемороидите
Червен код за хемороидите
...