Публикация

Д-р П. Москов: В здравеопазването след реформаторите идват реставраторите

Д-р П. Москов: В здравеопазването след реформаторите идват реставраторите

В момента тече системно унищожаване на всеки контролен механизъм на касата, смята бившият министър


След реформаторите идват реставраторите и целта им е да реставрират параметрите на системата такава, каквато я заварихме преди две години – търговска, неориентирана към нуждите на пациента, без никакъв контрол за начина и ефективността на харчене на публични средства. Вярвам, че това усилие няма да е успешно.

Това каза бившият здравен министър д-р Петър Москов пред bTV.

По повод обвиненията на служебния министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, че не е направил реформи, а серия неудачни решения, които са се отразили на здравето на хората, че от пръстовия идентификатор не са спестени никакви пари, д-р Москов заяви, че различни хора са изговорили „брутални неистини“.

Кой има проблем, на кого пречи категоричният знак на пациента, че той е в лечебното заведение и е съгласен здравната каса да плати за неговото лечение? Моят отговор е един – на този, който генерира финансов ресурс без наличието на пациенти и без тяхното съгласие“, подчерта бившият министър.

По думите му в момента тече системно унищожаване на всички контролни механизми на касата, с които се опазват публичните пари и се изразходват ефективно – стандартите, националната здравна карта, пръстовата идентификация, начинът на договаряне на отстъпки с фармацевтичните фирми.

От гледна точка на изсветляване на паричните потоци идентификаторът гарантира, че пациентът е в болницата. Дали престоят е бил реалистичен и предписаното лечение е било необходимо, се удостоверяват от „другото нещо, което много пречи на търговците – медицинските алгоритми, медицинските стандарти и правилата за добра медицинска практика. Това е другото, в което се целият тези хора“, обясни д-р Москов пред телевизията.

Той беше категоричен, че от въвеждането на системата за пръстова идентификация до средата на януари заявките на болниците към здравната каса за извършената от тях дейност са паднали с 10 млн. лв. общо.

По повод обвиненията на подуправителя на НЗОК д-р Димитър Петров за незаконна намеса на д-р Москов в работата на касата, бившият министър заяви, че д-р Петров не си е тръгнал, а е бил освободен. Оказало се е, че е договорил над 30 млн. лв. по-малко отстъпки от фармацевтичните компании, отколкото наследничката му Иванка Кръстева. Освен това по времето на д-р Петров той еднолично е договарял отстъпките. През 2016 г. това вече е ставало от комисия от 12 души и отстъпките са стигнали 80 млн. лв.

Коментари