Публикация

Д-р Росица Кръстева: Лекарят трябва да лекува пациентите си с уважение и желание

Д-р Росица Кръстева: Лекарят трябва да лекува пациентите си с уважение и желание

Онкологичният център на „Уни Хоспитал“ работи по модела на водещи европейски лечебни заведения.


В МБАЛ „Уни Хоспитал“ - Панагюрище правим така, че тежкото лечение да бъде понесено максимално леко и животът на онкоболните да продължи по обичайния си начин - те да се чувстват максимално полезни и удовлетворени. Това казва д-р Росица Кръстева, началник на отделението по Медицинска онкология в лечебното заведение. По думите й, хората не избират от какво да се разболеят. Ето защо отношението към пациентите трябва да е продиктувано от уважение към тях и от желанието на лекаря да им помогне. „Това са хора, потърсили помощ, и те заслужават цялата любов и внимание, на която сме способни“, заявява д-р Кръстева. Тя е специализирала в университетски болници в Торино (Италия), Атина (Гърция), Мюнхен (Германия), Базел (Швейцария). От 1995 до 2012 г. работи в Клиниката по медицинска онкология към Университетска болница „Царица Йоанна - ИСУЛ“ в София. От 2013 г.  до 2014 г. работи в отделението по медицинска онкология в МБАЛ „Сердика“, София.

В работата на онкологичния център към МБАЛ Уни Хоспитал са заложени всички световни стандарти за лечение на онкологични пациенти. Отделението по Медицинска онкология разполага с модерен дневен стационар, с 30 легла. Осигурява всички удобства за комфорта на пациентите. Предлага се комплексно лечение – съвременна химиотерапия, таргетна терапия, имунотерапия, интервенционална онкология, в колаборация с всички други звена в Уни Хоспитал. Лечението на всеки пациент на Онкологичния център се обсъжда от мултидисциплинарен екип, състоящ се от химиотерапевти, лъчетерапевти, патоанатоми, специалисти по образна диагностика, хирурзи. За прецизното решение на бъдещото лечение на пациентите значителна роля има и високо технологичната апаратура, с която болницата разполага – скенер, PET скенер и ядрено-магнитен резонанс. Наличието на всичко това „под един покрив“ значително улеснява не само лекарите, но и пациентите.

От голямо значение за пациентите е възможността за нови терапии, осъществявани чрез клиничните проучвания и нетуъркинга в международни екипи. Отделението по Медицинска онкология работи в тясна колаборация с Университетската болница в Манхайм, с European InterBalkan Medical Center в Солун, с университетската болница в Атина, и с други международни научни групи. Отделението е в добра партньорска комуникация с редица пациентски организации.

В отделението по Медицинска онкология разтварянето на цитостатичните лекарства е централизирано. Поставянето на венозен порт за прилагане на цитостатици е стандарт, съобразен с българските стандарти по Медицинска онкология и Европейските гайдлайни. Портът спестява на пациентите дискомфорта от честото бодене за вземане на кръв и прилагане на лекарства.

Важна част от работата с онкологичните пациенти е психологичната консултация. Към Центъра работи звено за специализирана психологична помощ. Пациентите разполагат с достъп до квалифицирани психолози, от които могат да получат навременна консултация и адекватна за състоянието им помощ. Положени са и усилия самата атмосфера в Центъра да е различна – пациентите да се чувстват удобно, да им е уютно и красиво и спокойно. Лечението на онкологичните заболявания се понася нелеко и персоналът прави всичко възможно да този процес да е по-поносим и спокоен.

Онкологичният център към МБАЛ Уни Хоспитал е нова структура за района и е създаден по модела на водещите европейски онкологични центрове, които залагат на добра природа и спокойно място, малко отдалечено от големите градове. Панагюрище се намира близо до столицата и до Пловдив, но същевременно градът е тих и спокоен, с добри природни дадености и това се отразява положително на лечението на пациентите.

Коментари