Публикация

Д-р Росица Кръстева: Лекувам шестима мъже с рак на гърдата

Силният пол съставлява 1% от всички пациенти с това заболяване


Източник на интервюто: www.blitz.bg
Автор: Мара Калчева

Д-р Росица Кръстева е онколог в болница “Сердика” и първият председател на клуб “Млад онколог”. По време на медицински семинар в Боровец д-р Кръстева обясни съвременните практики в лечението и в правилното диагностициране на рака на гърдата. 


- Д-р Кръстева, с какво темпо и до каква степен нарастват раковите заболявания?
- Статистиката показва, че броят на хората с ракови заболявания в света ще нарасне със 68% от 2008 до 2030 г., а броят на починалите от рак ще се увеличи със 73%. За 2014 г. в САЩ 223 000 жени са се разболели от рак на гърдата и са умрели 40 000. За България нямаме още такава статистика, но според раковия регистър за 2011 г. новите случаи на рак на гърдата са 3885, а смъртните са 1284.

- Има ли рак на гърдата при мъжете?
- Да, макар и рядко при мъжете също има рак на гърдата - около 1% от всички случаи. Мъжете по-рядко си обръщат внимание и точно затова ракът на гърдата при тях се открива в късен стадий. Тази година лекувам шестима мъже с рак на гърдата. Два от случаите са в напреднал стадий. Единият пациент е бил в кожна клиника и колегите не са взели биопсия от тумора. Другият пациент е неглижирал симптомите. И двамата мъже са с метастатично заболяване. При единия имаме HER2 положителен рак на гърдата. Лекуваме го и с херцептин, и с таргетна терапия, даваме му и хормони. Засега

добре повлияваме на метастазите

Другите ми четирима пациенти са адювантни, въпреки че двама от тях са също с HER2 позитивен рак на гърдата и ги лекувахме с херцептин една година.

- Симптомите същите ли са като при жените?

- Да - подутина в областта на зърното или някаква бучка в гърдите. Ако човек не й обърне внимание и не отиде на доктор, а и ако не попадне на колега, който мисли в тази насока, диагнозата се поставя прекалено късно. Разбира се, никой лекар не може и не трябва да разбира от всичко. Но ако не разбираш нещо, попитай този, който разбира. Например тези дни имах пациент с изключително рядко заболяване. Един такъв съм лекувала преди 18 години. Обадих се поне на петима мои колеги и в крайна сметка намерих лекар, който има голям опит с тези тумори, и препратих пациента. Това спестява много неудобства, чудене и осигурява най-правилното лечение на тези пациенти. Затова при мъжете малко по-късно, отколкото при жените се открива ракът на гърдата. Той представлява всъщност няколко заболявания - поне шест вида. Сред тях е и болестта на Пейджет. Обикновено се вижда като кожно заболяване, но под рака на кожата има инвазивен карцином на гърдата. В някои случаи заболяването действително засяга само кожата.

- Кои са рисковите фактори при рака на гърдата?

- Нискорисковите фактори са възрастта, на която жената е забременяла и родила, дали е кърмила. Храненето е изключително важно. Смята се, че по-пълните жени, които ядат повече мазнини, са по-рискови за развитие на рак на гърдата. Голямо значение имат също

внасянето на хормони в организма

по някакъв начин - дали за да не забременеят, или за да си удължат менопаузата, а също и заместителната хормонална терапия. Затова всички колеги, които предписват хормонална терапия, било на млади жени, било на по-възрастни, действително ги следят и успяваме да хванем рака в ранен стадий.

Високорисковите фактори за това заболяване са фамилната обремененост - ако майка, баба или леля са с рак на гърдата. Когато говорим за генетични мутации, това са VRS1 и VRC2 гена. Рисков фактор да се развие рак на гърдата са някои доброкачествени заболявания на гърдата, защото всяко нещо, което се появи там, където не му е мястото, е склонно да се изроди в злокачествено. Най-големият рисков фактор е предшестващ рак на гърдата. Когато той се отстрани хирургично, в останалия паренхим може отново да се появи рак, както и в другата гърда. В някои случаи се препоръчва да се направи двустранна мастектомия, т.е. и двете гърди да бъдат отстранени.

- Правят ли се профилактично в България двустранни мастектомии, както го направи актрисата Анджелина Джоли?

- В България са направени четири профилактични двустранни мастектомии в последните три години. Аз работя с тези пациенти. Тези случаи са концентрирани при мен.

- Какво представлява персонализираният подход в онкологията?
- Докато не се появи случаят Анджелина Джоли, никой не можеше да проумее какво представлява персонализираният подход към пациента. Той означава благодарение на патоанатомичните и генетични тестове при конкретния пациент да се оценят какви са рисковете да развие или да не развие рак, и ако вече го има,

какви са рисковете от метастазиране


и какво може да се направи, за да предотвратим появата на рака или за да го излекуваме. Персонализираният подход води до по-добро, правилно и безопасно лечение на пациента. Защото то е съобразено с неговия стадий и хистология. То води и до по-дълга преживяемост.

За да подобрим диагностиката, лечението и преживяемостта на нашите болни, е нужна добра колаборация между хирург, патоанатом, химиотерапевт, лъчетерапевт и рентгенолог.

- Какви са типовете лечение при този карцином?
- Хирургичното лечение е на първо място при рака на гърдата, освен ако не става въпрос за много напреднало заболяване.

Таргетната терапия е съвременното лечение, което рутинно използваме и което българските пациенти биха могли да получат и в САЩ, и в Италия, и където и да било по света. Третото средство на избор е хормоналната терапия, която има голямо приложение при рак на гърдата. Бъдещото лечение на рака са комбинации на таргетна терапия. Ние все още използваме цитостатиците, но ако действително искаме да спрем рака или да го направим дълго хронично заболяване, трябва да лекуваме специфично нашите пациенти, да знаем кой рецептор да блокираме, за да спрем туморния растеж.



Коментари