Публикация

Д-р Семерджиев: Пръстовият идентификатор може да блокира извънболничната помощ

Делото за пръстовите отпечатъци в болниците е насрочено за 16 март


Прилагането на системата за пръстова идентификация в извънболничната помощ може да я блокира.

Такова мнение изказа министърът на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

Днес той се срещна с представители на Министерския съвет, Националната здравноосигурителна каса и организациите, които атакуваха пръстовия идентификатор пред ВАС - Националното сдружение на частните болници, Център за защита правата в здравеопазването и федерация „Български пациентски форум“.
 

Ще вземем всички необходими мерки за нормативно саниране на проблема относно извънболничната помощ и се надявам до средата на април да има решение в полза на пациентите и здравната система“, каза д-р Семерджиев.

Ръководството на НЗОК представи официалното си становище до здравното министерство, че няма данни за реализирани икономии от пръстовите отпечатъци, освен това системата често блокира и поставя на изпитание болничната помощ.

При над 40 милиона прегледа годишно в извънболничния сектор това е лавина от грешки, която може да помете здравната система, беше изтъкнато на срещата.

Към аргументите за отмяна на електронния идентификатор се добавят и проблемите на пациентите с хронични заболявания.

Звънят ни пациенти на хемодиализа от цяла България, хора с онкологични заболявания и псориазис. Получаваме стотици жалби на ден заради пръстовите идентификатори“, заяви Иван Димитров от федерация „Българския пациентски форум“.

Председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров сподели, че е удовлетворен от политиката на новия екип на здравното министерство.

Най-сетне чух гласа на разума. Не разграждаме никакви контролни механизми, а премахваме глупост“, обяви д-р Кацаров.

Позицията на Министерския съвет е да се изчака решението на 5-членния състав на Върховния административен съд на 16 март. Дотогава Наредбата за достъп ще действа в болничната помощ.

С решаване на проблема с пръстовите отпечатъци в извънболничната помощ ще отпадне и ключовата пречка за подписване на Националния рамков договор за медицинските дейности за 2017 г., съобщава още здравното министерство.

Коментари

правилно становище