Публикация

Д-р Светлана Бежанова: Нелекуваният рефлукс може да доведе до предраково състояние

Честата поява на киселини не е безобидна и може да предизвика тежки изменения в лигавицата на хранопровода, предупреждава Д-р Светлана Бежанова, гастроентеролог.

 

Д-р Светлана Бежанова - гастроентеролог в Медицинския институт на МВР

 

Понятието „киселини“ е субективно усещане за парене по хода на хранопровода или зад гръдната кост. Поради близостта на това неприятно усещане до сърдечната област много често хората  бъркат киселините със сърдечна атака и първо търсят кардиолог. В действителност се оказва, че страдат от гастроезофагеална рефлуксна болест или както е по-популярна - рефлукс.

 

Самият рефлукс представлява връщане на стомашно и чревно съдържимо към хранопровода. Рефлуксът може да бъде както остър, така и хроничен. Появи ли се оплакване от киселини, съвсем епизодично или еднократно, в продължение на три до шест месеца, се приема за остра форма. Може да има рефлукс, при който да не са налице възпалителни изменения, а да става въпрос само за връщане на киселинни съставки, които предизвикват оплакванията.

 

По принцип съществува физиологичен рефлукс по пътя на преминаване на храната от устата към червата. Но когато рефлуксът зачести (над три в денонощие, повече от два-три пъти в седмицата и в период над три до шест месеца) вече може да ни светне алармиращата лампа, че става въпрос за патологичен рефлукс. А той рано или късно ще доведе до възпалителни изменения на хранопровода и на стомашната лигавица.

 

Неразпознат, съответно нелекуван своевременно, рефлукс езофагит може да доведе до тежки изменения в лигавицата на хранопровода и до т. нар. Баретов хранопровод, който се смята за предраково състояние.

 

В 40-60% от случаите на нелекуван рефлукс езофагит се стига до тази преканцероза

 

Съществуват и физиологични състояния, които водят до рефлуксни изменения. Например при бременност, тъй като нарастването на плода води до повишаване на налягането в коремната кухина, става връщане на жлъчно или стомашно съдържимо към стомаха. Такъв рефлукс отзвучава спонтанно след раждането.

Има определени храни и течности, които сами по себе си водят до рефлуксни прояви

Понякога киселини се появяват от: консумацията на мед, на концентрирани захари, домати, пикантни храни, чесън, мента, газирани напитки, много мазни храни. Те стимулират движението на хранопровода и стомаха и по този начин създават предпоставки за повишаване на киселинността и съответно за възпалителни изменения в хранопровода.

 

Рефлукс могат да предизвикат и някои от медикаментите, които се използват при сърдечносъдови заболявания, много кортикостероиди, прилагани в ендокринологията и пулмологията и т.н. И хубаво е да се знае, че доста често при първите симптоми на дрезгав глас, на новопоявила се кашлица без обективни прояви от ушите, носа или гърлото, става въпрос точно за рефлукс езофагит. Не само при децата, а и при възрастните.

 

Гастроезофагеалната рефлуксна болест се лекува в няколко направления. Като начало трябва да се промени хигиенно-диетичният режим. От храната трябва да бъдат изключени продукти, които стимулират киселините. На второ място, пациентите с наднормено тегло трябва да отслабнат, защото при тях също се повишава налягането в корема и се създава терен за рефлукс. Освен това такива пациенти трябва да приемат по-малко храна и по-начесто, с две малки закуски между основните хранения. Вечерята да не е по-късно от 18-19 часа, след което не бива да се ляга веднага, а трябва да има движение, разходки, за да може солната киселина и жлъчните киселини, които причиняват рефлукса, да се извеждат от стомашно-чревния тракт. Добре е по време на сън горната част на тялото на бъде повдигната с поне 40 см.

 

Същевременно за потискане на киселината, отвеждането и неутрализирането й помагат медикаменти, известни като протонни инхибитори. Такъв е препаратът Празолид. Неговото действие е седем пъти по-мощно от действието на други, широко използвани потискащи киселината медикаменти. Той повлиява много бързо дразнещите симптоми, а това е много важно за пациента.

 

Схемите на употреба са различни. В началото препаратът може да се взима, когато човек има киселини. Ако оплакванията са предимно вечер или нощем, Празолид трябва да се взима след вечеря. А ако оплакванията са през деня, веднага след ставане сутрин трябва да се вземе таблетка, за да покрие 24-часовата киселинна секреция.

 

Продължителността на лечение се определя от това, колко бързо ще се повлияят симптомите, за колко време ще се задържи ефектът. Много е индивидуално. Препаратът няма странични ефекти и може да се взима както от деца, така и от хора в напреднала възраст.

Коментари