Публикация

Д-р Явор Владимиров: Лечението на безплодие винаги е лечение на двойката, а не на отделния партньор


Д-р Владимиров, почти 2000 деца в България са и ваши деца - на инвитро клиника „София”, която създадохте преди 10 години. Как се повишава успеваемостта в това лечение?

Огромна е разликата, ако някога желания резултат даваха 10% от процедурите, то сега този процент е между 40 и 50. Общият брой на заченатите „в епруветка” живородени бебета за изминалите 35-36 години вече гони 6 милиона. Инвитро технологията както в цял свят, така и у нас се развива бързо, усъвършенстват се и методиките, и апаратурата, и квалификацията. Най-доброто за България е, че вече и тук има държавна политика: отделяните за каузата пари позволяват годишно да бъдат подпомогнати до 3 опита при жена, да бъдат извършени над 4 хиляди инвитро процедури, възможност да се родят близо 1000 бебета.

Казвал сте, че съвременната цивилизация създава все повече проблеми и на жените, и на мъжете да имат деца. Какво става и защо?

Сред красноречивите и, уви, мъчителни примери за недобрия изход на битката между цивилизация и природа е все по-честата невъзможност желаещи двойки да имат рожба. Безплодието нараства, особено в развития свят – замърсена околна среда, въздух, химизация на храните, стрес. Мащабно френско проучване сред 26 000 мъже, обхванало 17 години, констатира намаляване на броя на сперматозоидите в 1 мл семенна течност с почти 2% годишно! На това противодейства активно инвитро медицината. Възловите открития в технологиите, с които активно работим - методиката ИКСИ и усъвършенстването й в ИМСИ - позволяват висока надежност за оплождане при мъже с тежки отклонения в спермограмата. Много са иновациите и за лечението на жените, като например инвитро матурацията. Беше нещо революционно, днес се прилага рутинно - в случаите, когато хормоналното стимулиране на яйчника е рисково. От яйчниците се изваждат незрели яйцеклетки с цел те да узреят в лабораторни условия, след което биват оплодени. Друг метод за профилактика на безплодието е оценка на яйчниковия резерв, който би трябвало да се прилага от всеки гинеколог с цел прогноза на репродуктивния потенциал при жената. Горд съм, че моят екип пръв въведе в България тези методи.

Оказва се, че сте първите у нас и в другата истинска революция на терена инвитро – в прилагането на метода ЕRA - Endometrial Receptivity Array.Разкажете, моля Ви.

Наистина този метод се прилага дори в Европа все още в ограничен брой държави, у нас - изключително в нашата клиника. Сред водещите причини за безплодие при жената, изясни се, е наличието на проблем с маточната лигавица. Вътрешността на матката е покрита със специален слой, наречен ендометриум, който всеки месец се подготвя за приемане и имплантиране на ембрион. Ако това не се случи, настъпва менструация, изхвърляне на натрупаната ендометриална лигавица. Един от изключително важните фактори за имплантиране на ембриона в ендометриума е неговата възприемчивост за самия ембрион. Тя е налице обикновено между 19-тия и 21-вия ден на менструалния цикъл (7 дни след овулацията), период наричан „имплантационен прозорец“. Може обаче този прозорец да се „отваря” преди 19-ия и след 21-вия ден, да има различна продължителност, строго индивидуално е. Именно това може да изясни ERA тестът - едно сложно генетично изследване на миниатюрно парченце от лигавицата, което се взема посредством фин катетър. Специален софтуер анализира събраната информация и класифицира ендометриума като „рецептивен“ или „нерецептивен.“ и отговаряме на въпроса дали теоретично прогнозираният имплантационен прозорец на матката на жената съвпада с действителния имплантационен прозорец или се разминава. Установено е, че при около 23% от жените с репродуктивни проблеми теоретично прогнозираният имплантационен прозорец не отговаря на техния реален прозорец, което предполага да се предприемат впоследствие коригиращи действия. А при 1% от случаите, имплантационен прозорец изобщо липсва.

Извън сложните технологии работата ви предполага и сложна психологическа работа, търпение и умения да информирате подходящо и точно, да мотивирате и насърчавате. Какво казвате най-често?

Казвам, че никой не бива да се поддава на страхове и слухове, на клиширани внушения от рода безплодието е болест, срам, не трябва да се коментира, на говорене, че„стерилитетът се дължи изцяло на жената”, а „бременността от инвитро оплождане е по-рискова”. Аз съветвам: преди всичко не отлагайте решението си за дете, после – проблемът трябва да се сподели. С човека до вас, с близки, приятели, с лекаря. И още - лечението винаги е лечение на двойката, а не на отделния партньор. И – имайте доверие в лекуващия екип. Можем да решим проблема при девет от десет двойки. Можем все повече и повече, инвитрото днес е и по-безопасно и 50% по-надеждно

Коментари