Публикация

Д-р Желев: Eксперименталните лечебни методи изискват спазване на стандартите

"Казусът с трансплантацията на стволови клетки в България може да бъде разделен условно на две части", заяви за health.bg министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев.


Казусът с трансплантацията на стволови клетки в България може да бъде разделен условно на две части", заяви за health.bg министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев.
"От една страна, е чисто теоретичната основа на тези трансплантации, по която все още се водят научни спорове между различни медицински школи. По-точно казано, лечението със стволови клетки е в експериментална фаза, с изключение на онкохематологията, където това е доказан и широко прилаган метод.
От друга страна, имаме законовата основа, регламент, при който новаторски, експериментални методи могат да се прилагат върху пациентите", уточни министър Желев.
Той изтъкна, че в медицината съобразяването с определените стандарти е особено важно и дори решаващо, защото не може да има компромиси по отношение на човешкото здраве и живот.

"В целия свят има ясни правила: когато правиш експеримент, пациентът трябва да бъде уведомен, трябва да подпише декларация, трябва да бъде застрахован и трябва да му бъде заплатено.
При нас нещата се оказаха доста извратени. Не само че се прави експеримент с пациента, но той бива задължаван да си плати за този експеримент.
А такава практика няма никъде по света. Ние не можем да отречем правото на тежко увредени пациенти да търсят шанс, но това трябва да става при посочените вече условия и при много строг контрол от съответните органи", заяви министърът на здравеопазването.

Той каза още, че се полагат усилия пациентите, които искат да се подложат на лечение със стволови клетки при неврологични заболявания, да имат тази възможност в рамките на специално създаденото научно-практическо звено в рамките на Александровската болница.

Коментари