Публикация

Дълговете на университетските болници надхвърлят 80 млн. лв. до края на 2008 г.

Университетските болници настояват приватизацията на лечебни заведения да не започва преди приемането на Национална здравна карта и актуализацията на цените на клиничните пътеки...


Университетските болници в България трупат най-много дългове, като до края на годината ще просрочените им задължения надхвърлят 80 милиона лева. Това заяви в Пловдив д-р Иван Кокалов, председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ.

На проведената в Пловдив дискусия "Университетските болници - настояще и бъдеще" бяха изнесени данни, че общата сума на задълженията на всички болници е около 250 милиона лева. В срещата участваха директори на лечебни заведения, представители на синдикатите и на Асоциацията на работодателите.
Те се обединиха около предложението да се изработи за нов закон, уреждащ статута на лечебните заведения, така че да се гарантира ясна държавна финансова подкрепа за университетските болници. То ще бъде изпратено до правителството и до парламентарната Комисия по здравеопазване.

„В документа настояваме за повече пари за скъпоструващото лечение и доставка на нова модерна апаратура.” – поясни д-р Димитър Димитров председател на Националната асоциация на работодателите в здравеопазването.
Той допълни, че лекарите от университетските болници са против решението на управляващите през следващата година част от парите, събирани от увеличената здравна вноска да отиват в резерва на НЗОК в БНБ.

Университетските болници настояват приватизацията на лечебни заведения да не започва преди приемането на Национална здравна карта и актуализацията на цените на клиничните пътеки с процента на заложена инфлация за 2009 г.


Коментари