Публикация

Денят на ембриотрансфера

Как протича ембриотрансферът.


IVF 1.jpgСлед вземането на нелекото решение да се обърнете към специалист по репродуктивна медицина; след дългия период на лутане между многото клиники и многото възможни причини за вашето безплодие и всякакви възможни изследвания, диагнози и процедури; след решението да направите ин витро и тревогите, които сте преживяли на всеки един етап с вечния въпрос “Продължаваме ли напред или процедурата ни свършва дотук?“; след като са минали дните на стимулацията, страхът от деня на пункцията под анестезия и дългите дни в очакване на телефонно обаждане от ин витро лабораторията, дали ембрионите ви се развиват, идва един истински щастлив и изпълнен с позитивна енергия ден – денят на ембриотраснфера

В инкубаторите на лабораторията на Виена Ин Витро Център са вашите малки ембриони, които очакват топлата майчина утроба, за да продължат своя път напред и да се превърнат в така дългоочаквания малък нов член на вашето семейство. Цялата наша и ваша любов към живота е събрана в тези красиви „малки купчинки от клетки“. Днес вашата ин витро процедура „почти“ приключва. Почти, защото заедно сме направили всичко, което науката и медицината ни позволяват да направим. Почти, защото има още един период, за който сигурно ще ви кажат, че е най-тежкият - чакането до деня на теста за бременност.

Знаем, че сърцето ви днес бие по-учестено и въпреки съветите да сте спокойна, спокойствието е последното, с което можете да се похвалите. Въоръжете се с още малко търпение! Двамата партньори трябва да срещнете лекуващия ви лекар и ембриолога, „отглеждал“ ембрионите ви до днес. При тази среща получавате цялата възможна информация за качеството на ембрионите и за възможността за замразяване (когато има повече качествени ембриони). Заедно вземате решението, колко ембриона да бъдат трансферирани. „Избраните“ получават снимка за спомен, за да можете винаги, когато пожелаете, да си спомняте колко мънички са били...

Следва същинският ембриотрансфер, при който бъдещите родители, виждат в реално време, на монитор свързан към микроскопа, името на пациентката, изписано върху петрито /малка стъкленица/. В нея се намират ембрионите, увеличени 100 пъти и се поставят в специален катетър. Всичко това се случва под звуците на нежна мелодия в абсолютно релаксираща обстановка. И докато гледате в монитора на ехографския апарат, как вашият лекар поставя ембрионите в матката, имате възможност да държите ръката на любимия ви човек и да сте заедно от първия миг на вашата бременност. В утробата ви вече има живи ембриони, значи - сте бременна, а ние ви пожелаваме това състояние да продължи 9 месеца.

Е,... минутките на ембриотрансфера минават толкова бързо, че понякога пациентите ни питат: „Само това ли беше?!“

Разбира се, следва моментът да научите и датата, на която трябва да направите теста за бременност. Получавате от нас съвети и препоръки за следващите дни и понеже вълнението е особено голямо, не се мъчете да запомняте, радвайте се на мига! Останалото ще ви го напишем на лист, и когато искате ще си го погледнете. Запомнете само едно: запазете щастието и радостта на този ден и занапред! Слушайте сърцето си, правете, каквото ви се прави! Не променяйте обичайния си начин на живот и не изкарвайте следващите дни в леглото!

Вие не сте болна - Вие сте бременна.

Деница Станкова

Акушерка,
Виена Ин Витро Център

Коментари