Публикация

Десет видове чай срещу вируси и за по-добра хидратация

Защо да пием чай


Чаят е напитка, която се препоръчва и в студените дни.  Чаят е един от най-добрите и верни приятели на здравето и красотата. Помага при настинки, държи вирусите далеч и поддържа кожата ни млада и свежа.

Вижте какви са ползите от различните видове чай:

1. Чай от лайка -  Лайката има противовъзпалителни, антибактериални, антиалергенни и седативни свойства  и ако на сутринта огледалото показва увехнало лице и тъмни кръгове под очите, торбичката с чай от лайка бързо ще избистри тена и успокои зачервената и раздразнена кожа. Лайката не само дарява спокойствие, но е и пълна с кверцетин, който предпазва кожата от вредните слънчеви лъчи.

2. Жасминов чай  - добър лек за кожата при екзема и акне, тъй като намалява мастната секреция и балансира хормоните.Чаят от жасмин подпомага имунната система, защото притежава антивирусни и антибактериални свойства.Като част от антиейджинг козметиката глади бръчките и фините линии.

3. Зелен чай - той е изключително богат на антиоксиданти, борещи се с вредните свободни радикали, предизвикващи стареенето на кожата.Попада най-вече в козметиката за хидратиране и ревитализиране на сухата кожа, както и за по-бързата регенерация на клетките. С компреси от зелен чай се премахват торбичките под очите и подпухналостта на лицето, предпазва от вредните слънчеви лъчи.

4. Ройбос 

е познат като „чай от червения храст” и  е използван като лек при различни кожни проблеми от хиляди години в Южна Африка. Съдържа флавоноиди, които могат да се преборят с патогените и да помагат при екзема и акне. Този червен чай се бори и с признаците на остаряването, като неутрализира свободните радикали и забавя появата на бръчки и фини линии.

5. Черен чай - Противовъзпалителните свойства на черния чай са добре познати. Той  подпомага имунната система да се бори с вируси. Пълен е с антиоксиданти, които намаляват признаците на старостта. Студените торбички черен чай могат да се сложат и директно върху кожата. За няколко минутки на очите тъмните кръгове изчезват, а и просто лицето може да се мие с черен чай честичко, без да се изплаква, тъй като билката има стягащ кожата ефект.

6. Джинджифилът на чай - джинджифилът спира действието на свободните радикали и намалява възпаленията и раздразненията по кожата. Той помага за повишаване на кръвообращението на скалпа и така стимулира растежа на косата. Пиенето на чай от джинджифил за отслабване е древна традиция на Изток, тъй като коренът активизира кръвообращението и обмяната на веществата.  Джинджифилът е мощно антивирусно средство.

7. Ментов чай

Полезен е за нервите, за хормоните и за стомаха. Ментолът в билката прави тази напитка великолепна за мазна кожа, тъй като намалява мастната секреция и ускорява клетъчната регенерация. Ментовият чай е особено препоръчителен след вечеря за добро храносмилане и прочистване от отровите. Ментолът успокоява кожата и я прави да изглежда здрава и блестяща.

8. Бял чай

Това е най-малко преработваният чай и съдържа дори повече антиоксиданти от зеления заради най-високото съдържание на катехини. Има мощни антибактериални свойства и помага при сериозни кожни проблеми. Белият чай съдейства за увеличаването на колагена и еластина, които са много важни за хубавата и младееща кожа.

9. Ooлонг

Китайският чай оолонг съчетава здравословните и разкрасяващите ползи на черния и зеления, въпреки че има доста по-различен вкус. Оолонг чай се препоръчва и като пречистваща напитка за пушачите.

10. Матча

Всеки грам от напитката на самураите съдържа изключително голямо количество антиоксиданти и естествени антибиотици, които се борят с бактериалните инфекции. Светлозелен японски чай, който е изключително богат на съставки, които изчистват кожата от токсини и отрови. Японското чудо често попада в антиейджинг козметиката - в маски за лицето, кремове и лосиони, но и само да се пие е достатъчно за хубава кожа.

Източник: jivotatdnes.bg

Коментари